Lars Calmfors. Foto: Scanpix

Calmfors: Politisk kris eurons största hot

Uppdaterad
Publicerad

Nationalekonomen Lars Calmfors tror att största hotet mot euron är när medborgarna i eurozonen förstår att de kan få stå för notan.

Lars Calmfors är professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet. Han ser stora risker med att den Europeiska centralbanken, ECB, beslutat att köpa statsobligationer från krisländerna eftersom det kan leda till att krisländerna sedan inte kommer klara att betala tillbaka på de skulder som de här obligationerna innebär.

–Då blir det kapitalförluster för ECB och alla de nationella centralbankerna i eurosystemet vilket drabbar skattebetalarna framförallt i Tyskland och de mer välskötta länder, säger Lars Calmfors till Anna Hedenmo i Aktuellt.

Eurokrisen

Och om skattebetalarna runt om i eurozonen märker att de får stå för notan för krisländerna befarar Lars Calmfors att euron kan vara i fara.

–Jag ser en väldig politisk risk för när medborgarna får det klart för sig så tror jag man får en väldig politisk reaktion mot hela europrojektet som jag tror är det största hotet mot euron.

Han tror dock att Europeiska centralbankens plan att stödköpa statsobligationer från krisländerna kommer att gå igenom även om han inte tycker att det är den optimala lösningen.

–Det bästa vore att säga att man är beredd att gå in med obegränsat stöd. Men nu har man valt en annan väg att gradvis öka insatserna och det är frågan om det kan lyckas, säger Lars Calmfors.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet