För att underlätta bytet av bank för konsumenter kommer en ny modell för att räkna ut den så kallade ränteskillnadsersättningen komma i höstbudgeten, enligt finansmarknadsminister Peter Norman (M).
Det handlar om att få ned priset konsumenter betalar för att lösa ett bolån i förtid.
-Det kommer att bli enklare och billigare för konsumenten och då ökar man bankrörligheten och då blir det lättare för konsumenten att spela ut bankerna mot varandra, säger Norman.
Högsta på tio år
I budgeten kommer regeringen även ge i uppdrag till FI att undersöka möjligheten att få bankerna att bli tydligare i redovisningen av finansieringskostnaderna. FI får 34 miljoner kronor extra för detta, enligt Norman.
-Det gör det lättare för konsumenten att ha argument när man förhandlar med banken om sitt bolån, säger han.
Åtgärderna lanseras sedan FI i en rapport på tisdagen beskrivit hur bankernas räntenetto stiger i rask takt och hur bolånemarginalerna under andra kvartalet ökade till den högsta nivån på tio år.
Företrädare för storbanker har invändningar mot FI:s beräkningar.
-Vi har kommit upp till en avkastningsnivå som är okej. Det är någonstans i det här häradet som marginalen ska ligga, säger Peter Borsos, kommunikationschef på Swedbank.
Han pekar på tvära kast i andelar i nyutlåningen mellan bankerna på bolånemarknaden. Swedbanks andel har under senare år pendlat mellan 30 och 15 procent, medan andra aktörer har ökat kraftigt.
-Jag kan inte få det till något annat än att konkurrensen fungerar fenomenalt.
Generösa villkor
Michael Skytt, bolånechef på Nordea är också kritisk till FI:s rapport:
-Om det nu är så att svenska banker har så höga marginaler så kan man fråga sig varför inte fler utländska banker kommer hit och etablerar sig.
Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, ger rådet till kunderna att samla alla affärer i samma bank för att därmed få bästa villkor.
-Sitt sparande, sina lån, sina kort, barnens sparande och vad det kan vara. Sedan frågar man vad det ger för ränta och går med det beskedet till nästa bank och frågar vad man får för ränta där, säger hon.
Statsminister Fredrik Reinfeldt ser inget problem med ökade marginaler om de används för att stärka bankernas motståndskraft och därmed skapa ett mer robust finansiellt system i Sverige.
-Men många noterar att det handlar om väldigt generösa villkor till ledningarna och då blir också kritiken därefter, säger han.