LO gör tummen upp för de extra 10 miljarderna till välfärden. Samtidigt är chefekonom Ola Pettersson orolig för att de cirka 224 miljonerna som satsas på skolan är inte tillräckligt, med bakgrund av fallande kunskapsresultat och växande skillnader mellan hur olika grupper i samhället presterar, för att komma tillbaka till en skola av yttersta världsklass.
– Jag tror att regeringen kommer att behöva höja tempot när det gäller skolan för att lyfta kvalitet och likvärdighet. Jag tror inte att man ännu har en politik som når hela vägen dit vi behöver komma, säger han till SVT Nyheter.
Han ser några lovande saker i budgeten, men vet inte om det räcker.
– Det handlar om satsningen på vuxenutbildning för att sluta kunskapsklyftorna i Sverige, och som kommer att vara ett växande problem på arbetsmarknaden. Det är svårt i dag att matcha mot de lediga jobb som finns som kräver ganska höga kunskaper och färdigheter.
Välkomnar valfriheten
Sveriges kommuner och landsting, SKL, välkomnar de 10 extra miljarderna – inte minst för att kommunerna och landstingen själva kan välja vad de ska använda pengarna till. Samtidigt påpekar ordförande Lena Micko att det inte räcker till allt.
– Det är också så att vi definitivt har väldigt många verksamheter som behöver tillskott. Det är sjukvården, äldreomsorgen, skolan. Det kommer inte finnas så mycket pengar som man behöver, säger hon till SVT Nyheter.
Slukas av annat
Lärarnas Riksförbund tycker att satsningarna på vuxenutbildning är positivt, men är oroliga för att de 10 miljarderna bara räcker till att upprätthålla den nuvarande verksamheten.
– Det blir inte de här kvalitetsförbättringarna som behövs. 10 miljarder är jättemycket pengar, men det är eftersatt under så lång tid. Fortfarande är också frågan var de ska få tag på lärare, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, till SVT Nyheter.
Lärarförbundet vill se att en betydande del av de 10 miljarderna går till utbildningssatsningar.
– Det som krävs för att säkra alla elevers kunskapsutveckling är fler lärare, höjda lärarlöner och minskad administration. Vi måste också skapa bättre förutsättningar för de lärare som arbetar specifikt med nyanlända så att kunskapsresultaten höjs och fler barn och unga som kommit hit efter skolstartsåren går ut både grundskolan och gymnasiet med godkända betyg, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter.
Missar kompetensutveckling
Fackförbundet Unionen tycker att regeringen missar satsningar på kompetensutveckling för yrkesverksamma i budgeten, men välkomnar satsningarna på bättre a-kassa och investeringar och underhåll av infrastrukturen, skriver TT.
Fackförbundet Saco skriver i en kommentar att regeringen begår ett misstag när man i budgeten väljer att inte räkna upp brytpunkten för statlig inkomstskatt. Enligt Sacos egna beräkningar kommer hälften av alla heltidsarbetande med högskoleutbildning betala statlig inkomstskatt innan mandatperioden är slut, skriver TT.
IF metall tycker att budgetpropositionen visar att regeringens färdriktning för fler jobb ligger fast. Förbundet applåderar också regeringen för den fortsatta utbyggnaden av kunskapslyftet, förstärkningen av a-kassan och satsning på arbetsmiljöarbete, skriver TT.
Noll kronor till hyresrätter
Hyresgästföreningen saknar större satsningar i miljonprogramsområdena och förslag om att justera den ekonomiska obalansen mellan olika boendeformer i Sverige.
”Det ägda boendet har fram till i dag fått nästan 40 miljarder kronor per år genom rot-avdrag och ränteavdrag. Hyresrätten får noll kronor”, skriver Mariell Juhlin, chefsekonom på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande, enligt TT.
Pensionärer kritiska
SPF Seniorerna tycker att det är anmärkningsvärt att det är så magert med satsningar i budgeten för att förstärka pensionärernas ekonomi. Intresseorganisationen konstaterar i ett pressmeddelande att höstbudgeten visserligen innehåller en mindre höjning av tandvårdsbidraget för de yngre pensionärerna, och en överenskommelse om extratjänster i äldreomsorgen, men saknar flera andra satsningar.
”Från SPF Seniorerna menar vi att en höjning av bostadstillägget till pensionärer borde ha funnits med och vi undrar var den utlovade sänkningen av pensionärsskatten tagit vägen? Nu blir det istället fortsatt knapra tider för många seniorer”, skriver SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam i ett pressmeddelande.