Snabbspår för företagare föreslås

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill göra det enklare för nyanlända invandrare med företagarbakgrund att starta företag. Därför föreslås en satsning på 18 miljoner kronor i vårändringsbudgeten.

– Många som kommer till Sverige har bakgrund som företagare och vi vill se hur man kan använda deras kunskap om företag och näringsliv, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Han pekar bland annat på en undersökning i Norrland, Invandrarindex, som visade att 23 procent av de nyanlända hade företagarbakgrund. Oftast handlar det om servicesektorn, till exempel restaurangbranschen och reparationer.

Vårbudgeten 2016

Näringsminister Mikael Damberg (S) pekar på att det finns ganska stor brist på hantverkare i Sverige och tror att nyanlända med sådan erfarenhet skulle kunna komma igång med sådan verksamhet ganska snabbt. Han ser dock möjligheter även i många andra branscher.

Enligt Damberg har 15 procent av Sveriges småföretagare utländsk bakgrund. Enligt honom så har det visat sig att de har en något större vilja än andra att anställa och låta företagen växa.

Regeringens förslag innebär att Tillväxtverket ska fördela de 18 miljoner kronorna mellan de branschorganisationer och de privata aktörer som tar fram de bästa modellerna för hur nyanlända företagare snabbt ska komma igång med sin verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudgeten 2016

Mer i ämnet