Foto: Scanpix

Stor prutmån på bankernas bolån

Uppdaterad
Publicerad

Bankerna tjänar dubbelt så mycket på bolånen som på övrig verksamhet.

Prututrymmet är stort, konstaterar Finansinspektionen

Att bankerna tjänar bra på kundernas bolån har myndigheterna och regeringen påtalat en längre tid. Men det verkar inte bita.

-Marginalerna har stigit de senaste åren, de har även stigit det senaste kvartalet, säger Martin Andersson, generaldirektör på Finansinspektionen (FI).

De fyra storbankernas genomsnittliga avkastning på eget kapital ligger för bolånen på 22 procent. Det är nästan dubbelt så mycket som för den övriga verksamheten, enligt FI:s nya beräkningar. För en genomsnittlig bolånekund i Stockholm med ett lån på 1,5 miljoner kronor motsvarar marginalen 6 000 kronor om året.

Under det första kvartalet låg den genomsnittliga faktiska tremånadersräntan på 4,07 procent, vilket var runt 0,2 procentenheter under bankernas listpriser. Men det går uppenbart att pruta mer.

Försvarar marginaler

Och det medger Catrin Fransson, chef för Swedbanks svenska bankrörelse, som ändå försvarar listpriserna. Och att banken tjänar mer på bolånen numera, står också klart.

-Marginalerna har ökat så då har också avkastningen ökat, säger hon till TT.

Däremot svarar hon undvikande på om banken tjänar mer, dubbelt så mycket enligt FI, på bolåneverksamheten än på den övriga bankverksamheten. FI säger att storbankernas vinstmarginal på bolånen ligger på 0,4 procentenheter.

-0,3 procentenheter säger vi, säger Peter Borsos, kommunikationschef på Swedbank.

För lätt att dribbla bort

Bankerna försvarar sig ofta med att kostnaderna har stigit till följd av finansoron i världen och de ökade kraven på reservkapital som regeringen beslutat om.

-Men marginalerna har stigit mer än vad kostnaderna för bankerna har ökat, säger Martin Andersson som tycker att ägarna ska ta en del av smällen.

-Det är alldeles för lätt att dribbla bort kunderna, fortsätter han.

FI pekar också på att bankerna ibland använder bolånen som en lockprodukt. I samband med förhandlingen om boräntan kan banken kräva att kunden förbinder sig för andra tjänster. Därför bör kunderna även förhandla om priset på andra tjänster än bara bolånet.

-Det är naturligtvis bekymmersamt att bankerna prioriterar sin egen lönsamhet framför att ta ett samhällsansvar och bidra till stabilisering, säger finansminister Anders Borg (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.