Offer för gasläckan i Bhopal i Indien 1984 har ännu inte fått upprättelse. Bakom olyckan låg Union Carbide, som 2001 köptes av kemijätten Dow. Dow är ett av fyra bolag med kända band till människorättskränkningar som sju storbanker i Sverige nu får kritik för att de investerar i. Foto: TT

Svenska banker får underkänt i arbetet för mänskliga rättigheter

Publicerad

De svenska storbankerna investerar pengar i företag som kan kopplas till kränkningar av mänskliga rättigheter. Det skriver människorättsorganisationen Amnesty i en ny rapport.

– De sju största bankerna i Sverige har innehav i fyra företag som är välkända för sin inblandning i kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Och det är ganska anmärkningsvärt med tanke på att de alla har policies som säger att de ställer krav på företag att de ska respektera de mänskliga rättigheterna, säger Kathleen McCaughey som är sakkunnig på Svenska Amnesty.

”Ägaren kan påverka”

De banker som Amnesty har granskat är Swedbank, Skandia, SEB, Nordea, Länsförsäkringar, Handelsbanken och Danske Bank. Men trots att bankerna placerar delar av sina kunders fondpengar i, vad Amnesty menar är, tveksamma företag så tycker Anette Andersson, hållbarhetsspecialist på SEB att de tar sitt moraliska ansvar:

– Vi strävar ju efter att följa vår policy, men vill också vara en ansvarsfull ägare och då kan vi investera i bolag där det exempelvis finns brister i mänskliga rättigheter för att som ägare kunna påverka bolagen till att ändra sitt beteende. Om vi inte är där som ägare så har vi ingen möjlighet att påverka bolagen överhuvudtaget.  

Några mejl

Men att bankerna påstår att de försöker påverka företagen är mest snack, menar Kathleen McCaughey på Amnesty.

– De säger sig ha en dialog för att försöka påverka bolagen, men i själva verket så är många av dessa dialoger långt ifrån tillräckliga. I vissa fall har det handlat om ett par mejl per år som en konsult skickar åt banken. Vi tycker inte att det är tillräckligt. Vi tycker det är långt ifrån tillräckligt.

Två av bankerna, Länsförsäkringar och Swedbank, får något lindrigare kritik av Amnesty eftersom de kunnat visa att de är mer trovärdiga och aktiva i sina försök att påverka företagen i en positiv riktning.  

Kritiserade bolag

Dow Chemical Company. Köpte 2001 Union Carbide, känt för världens svåraste industriolycka i Bhopal i Indien 1984, då 22 000 människor dog av utsläppt giftgas. Offren väntar ännu på upprättelse och Dow har inte infunnit sig i domstol.

Goldcorp. Startade Marlingruvan i Guatemala 2005 utan att konsultera de mayaindianer som bor i området och fortfarande motsätter sig gruvan.

Shell. Företagets oljeutvinning i Nigerdeltat i Nigeria har ”bidragit till att två generationer växt upp i allvarliga oljeföroreningar”.

Vedanta. Har ett aluminiumraffinaderi i den indiska delstaten Odisha (Orissa) där ursprungsbefolkningen drabbats av stora föroreningar i luft och vattendrag.

TT Källa: ”Irresponsible Investments” från Amnesty och Sveriges Konsumenter.

Bankernas agerande

Danske Bank Ej trovärdig påtryckare, men har svartlistat ett företag i studien. Brister i övrigt i efterlevnad av policy.

Handelsbanken Ej trovärdig påtryckare, brister i efterlevnad av policy.

Länsförsäkringar Trovärdig påtryckare mot flera företag. En av två banker med minst glapp mellan policy och praktik.

Nordea Ej trovärdig påtryckare, brister i efterlevnad av policy.

SEB Ej trovärdig påtryckare, brister i efterlevnad av policy.

Skandia Ej trovärdig påtryckare, brister i efterlevnad av policy.

Swedbank Trovärdig påtryckare mot flera företag. En av två banker med minst glapp mellan policy och praktik.

Källa: ”Irresponsible Investments” från Amnesty International och Sveriges Konsumenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.