Swedbanks koncernchef Michael Wolf. Foto: TT

Swedbanks vd får löneökning på 6,3 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks vd Michael Wolf fick förra året en lönehöjning på 6,3 miljoner kronor.  Det motsvarar en löneöknig på 57 procent. Lönen har varit hemlig ända tills idag då uppgiften publiceras i den årsredovisning som börsboalgen är tvungna att offentliggöra. Men varken vd eller styrelseordföranden Anders Sundström vill svara på SVT:s frågor om löneökningen.

Michael Wolf har haft samma lön sedan han blev vd 2009.  8 miljoner i fast lön plus 3,2 miljoner ytterligare i avsättning till pension. Han har under flera år inte kunnat få något påslag på lönen – det var en del av överenskommelsen i det räddningspaket som staten beviljade den krisade banken 2009. Men förra året upphörde det avtalet.

Nu har han fått sin fasta lön höjd med 60 procent till 13 miljoner. Utöver det har avsättningarna till pensionen också höjts till 4,5 miljoner. Totalt sett har hans ersättningar därmed ökat med 57 procent.

Förra våren på bolagsstämman avslöjades att styrelseordföranden Anders Sundström fått sitt styrelsearvode höjt med 70 procent till 2,35 miljoner. Men varken banken, eller Michael Wolf har velat säga hur mycket han själv fick.

Lovade öppenhet

För ett par veckor sedan, vid bokslutet, träffade SVT Nyheter Michael Wolf. Han avvisade då alla frågor om sin egen lön, men lovade att vi skulle få uppgifterna och svar på våra frågor när årsredovisningen kom 20 februari.

”Det kommer vara väldigt transparent och då är vi jättevilliga att ta alla frågor när den kommer ut.”

Så lät det alltså då.

I dag meddelar bankens presschef Anna Sundblad att varken Michael Wolf eller Anders Sundström vill svara på SVT Nyheters frågor om bankens ersättningar.

Men i ett pressmeddelande säger Anders Sundström att alla medarbetare ska ha ”marknadsmässiga men inte marknadsledande ersättningar” och som speglar den enskildes prestation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.