• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nordeas vd, Casper von Koskull, har efter finanskrisen fått tre gånger högre tak för den kortsiktiga bonusen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Toppchefernas bonusar ökar trots larm

Uppdaterad
Publicerad

På tio år har toppchefernas bonusar ökat, det visar Uppdrag gransknings undersökning. Nordeas vd, Casper von Koskull, har numera möjlighet att få 100 procent av sin fasta lön i kortsiktig bonus.

När Uppdrag granskning gick igenom ersättningarna till vd i de mest omsatta bolagen 2005 hade alla utom fyra möjlighet att få bonus, alltså rörlig ersättning. Nästan alla som hade bonusavtal hade också fått ut bonus, 28 av 29 vd:ar. I snitt fick de 3,4 miljoner kronor.

Sedan vår granskning för tio år sedan har politiska ledare och forskare blivit mer medvetna om problem med bonus.

UG – All time high

Men trots varningar om risker har nästan alla vd:ar i vår granskning av 2015 fortfarande möjlighet till kortsiktig bonus. Den verkar också vara lika lätt att få ut – alla utom en fick ut sin bonus den här gången också. Och beloppen har ökat, i snitt fick de åtta miljoner kronor.

Få vd:ar utan bonus

Några få vd:ar jobbar helt utan möjlighet till bonus, visar Uppdrag gransknings nya undersökning. Två av dem har tvingats bort från bonusfesten av regeringen. Telias vd har ingen, eftersom regeringen satte stopp för bonusarna helt efter att Uppdrag granskning 2009 avslöjade ökade chefsbonusar i statliga företag. SEB:s vd var en av bonusdirektörerna i granskningen 2006. Hon har fortfarande aktieprogram, men kortsiktiga bonusen rök i finanskrisen med Anders Borgs bonusstopp.

Fyra bolag har lägre tak för bonus än för tio år sen och två har alltså tvingats ta bort bonus helt, men 15 stycken, mer än hälften av alla bolag i vår granskning, har höjt taket för kortsiktig bonus till vd. Ofta handlar målen för bonus om årets omsättning, vinst och lönsamhet.

Höjde bonustaket till 100 procent av lönen

Storbanken Nordeas vd har efter finanskrisen fått tre gånger högre tak för den kortsiktiga bonusen. För tio år sedan hade vd:n max 35 procent av den fasta lönen i bonus, nu har styrelsen höjt taket till 100 procent av lönen. Det är maxgränsen enligt lag för att man ska få driva en bank. Nordeas vd heter Casper von Koskull.

– Egentligen är det en del av en kompensationsmodell, en variabel som är ganska vanlig. I själva verket borde jag inte kommentera det, det är ju styrelsen som beslutar det, säger han.

Får du mer bonus om du ökar avkastningen?

– Som den är satt är nog svaret nej. Det handlar om hur man utformar den variabla lönen. Om du gör det mekaniskt, inte bara för mig utan generellt i industriföretag, är det otroligt farligt. Då får du just det beteendet som du säger, att man kortsiktigt driver en siffra. Man kan inte göra det, man får inte göra det.

”Jag driver banken för kundernas bästa”

Är riskerna större i Nordea för att du är den som har rörlig ersättning?

– Egentligen är det en fråga för styrelsen, men som jag sa, jag driver banken för bankens bästa och kundernas bästa, det är det enda som driver det, säger Casper von Koskull.

Styrelseordförande Björn Wahlroos som slog ihop kort- och långsiktig rörlig ersättning till det nya bonusprogrammet, vill inte svara på våra frågor.

Vi har bett samtliga ordföranden i de bolag där bonustaken höjts om en intervju för att få svar på varför bonus till vd är bra och hur man ser på riskerna. Men ingen tar emot för intervju.

Bolagen som har höjt taket på de kortsiktiga bonusarna till vd:

  • Alfa Laval
  • Boliden
  • Ericsson
  • Fingerprint
  • Getinge
  • H&M
  • Kinnevik
  • Lundin
  • Nordea
  • Skanska
  • SKF
  • SSAB
  • Swedish Match
  • Tele2
  • Volvo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – All time high

Mer i ämnet