Foto: Scanpix

Riskfritt att låna ut pengar till extremränta

Uppdaterad
Publicerad

Att låna ut pengar till ockerränta är olagligt. Men SVT:s granskning visar att myndigheterna gör mycket lite för att stoppa de skyhöga räntorna. Ingen har fällts för ocker – på 17 år.

När Kronofogden nyligen offentliggjorde hur många som hamnar i deras register på grund av sms-lån slogs ett dystert rekord. Antalet hade på bara ett år gått upp med 70 procent och ligger nu på ”all time high”. Jan Åkerlund på Kronofogden kallar sms-lån för ”en motorväg in i skuldfällan”.

–Många som redan är skuldsatta tror att sms-lån är ett halmstrå som kan ta dem ut ur skuldfällan. Men halmstråt visar sig vara ett ankare som snabbt drar dem djupt ner i skuldträsket.

SVT granskar snabblånen

Ett skäl till det är att de här lånen har mycket hög ränta. Hos kortlåneföretagen är det inte ovanligt med räntor på flera hundra eller tusen procent. Den som lånar 1.000 kronor i en månad hos Snabbfinans får betala en effektiv årsränta på 1.338 procent. Hos easycredit är räntan 2.125 procent. Och hos kredit365 är den effektiva årsräntan för samma lån 23.707 procent.

Det finns en ockerlag som ska förhindra orimligt höga räntor. Men SVTs granskning visar att lagen inte används. Vi hittar ett åtal – på 17 år.

Det fallet var framgångsrikt (se faktaruta) men sedan dess går det alltså inte att hitta en enda åtal.

–Det är svårt att agera om man inte har information om hur krediterna fungerar, säger Thomas Häggström, överåklagare vid UC i Stockholm.  

Men det står ju klart och tydligt på dessa företags hemsidor?

Då är det ju bättre att organisationer som har att bevaka det här tar tag i det, till exempel Konsumentverket, säger Thomas Häggström.

Men på Konsumentverket slår man ifrån sig:

–Vi har annat att göra än att polisanmäla, säger konsumentombudsman Gunnar Larsson. Det är inte vår huvuduppgift.

Men det är ju just det som är er uppgift, att ha tillsyn över de här företagen?

–Ja, men ockerränta är ett brott. Och vi är ingen polisanmälningsmyndighet. Det är en uppgift för polis och åklagare.

Medan myndigheterna skyller på varandra ligger ockerlagen där, alldeles oanvänd. Samtidigt som räntorna som erbjuds människor i ekonomisk knipa letar sig upp i tiotusentals procent.

–Jag ser ingenting i dag som håller det tillbaka, säger Jan Åkerlund på Kronofogden. För i så fall skulle vi inte sett den här ökningen av ärenden. Som det ser ut i dag är det bara att fortsätta och gå på.

Folkia: Vår produkt är inte anpassad till det sättet att räkna

Men snabblånen försvaras av företrädare för branschens största företag Folkia. Vice vd Magnus Sjögren menar att det är sättet att räkna som får räntorna att se så höga ut:

-För vår finansiella tjänst, som kan vara ett lån på 30 dagar, så har vi en öppningsavgift och en ränta. Allt det här räknas ju med i beräkningen. Grovt förenklat så räknar formeln ut som om man hade tagit lånet 12 månader i rad, när man i själva verket bara tar lånet under en månads tid. Och då blir procentsiffrorna höga.

SVT: 500 procent?

-Ja, det är ett resultat av att vår produkt inte är anpassad till det jämförelsetalet, säger Magnus Sjögren.

Fakta

Brottsbalkens 9 kap 5§ 2 st: ”för ocker döms också den som vid kreditgivning i näringsverksamhet eller i annan verksamhet, som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning, bereder sig ränta eller annan ekonomisk förmån, som står i uppenbart missförhållande till motprestationen”.

Ränteocker kan ge fängelse i upp till fyra år.

1995 gick ett fall av ränteocker ända upp i Högsta Domstolen. HD slog där fast att det var ocker att på ett ettårslån ta ut en effektiv ränta på 132 procent.

På de sjutton år som gått sedan dess har Konsumentverket gjort två polisanmälningar av ocker. Den första förundersökningen lades ner av åklagare. Den andra anmälningen gjordes för två år sedan och har till dags dato inte resulterat i något åtal.

I alla tider har det funnits folk som försörjt sig på att låna ut pengar till mycket hög ränta. Procentare kallades de förr och var illa sedda.  På medeltiden var det förbjudet att ta ränta om man lånade ut pengar. I Sverige var det fram till 1901 straffbart med högre räntor än 6 procent.

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet