Foto: TT

Vattenfall accepterar bud på brunkol

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga energijätten Vattenfall säljer sin omstridda tyska brunkolsverksamhet till tjeckiska EPH. Kritiken låter inte vänta på sig.

Frågan om försäljning ligger nu på regeringens bord sedan Vattenfalls styrelse begärt ägarsamordning. Regeringens prövning kan ta ”ett par månader”, enligt ett pressmeddelande från näringsminister Mikael Damberg (S).

– Vi är väl förberedda, säger Damberg på en presskonferens.

Vattenfall säljer brunkolen

Vattenfalls vd Magnus Hall är nöjd att försäljningsprocessen nu påbörjats.

– Jag tycker det känns väldigt bra. Det har varit en lång väntan innan vi har fått klarhet i det här. Och nu är det klart och det känns naturligtvis väldigt skönt.

Enligt Hall kommer mer än 75 procent av Vattenfalls totala produktion att vara klimatneutral om den tyska brunkolsverksamheten säljs, jämfört med 50 procent i dag.

Försäljningen beräknas påverka Vattenfalls resultat för andra kvartalet negativt med mellan 22 och 27 miljarder kronor. Enligt Vattenfall hade den negativa påverkan på resultatet blivit ännu större om bolaget hade kvarstått som ägare.

Tar över tillgångar och skulder

EPH tar i och med affären över samtliga tillgångar, skulder och avsättningar som finns i Vattenfalls brunkolsverksamhet.

De tillgångar Vattenfall säljer inkluderar en kassa på 15 miljarder kronor. Där finns även skulder och avsättningar samt åtaganden för att återställa dagbrott, som sammantaget uppgår till 18 miljarder kronor.

Vattenfall bjöd i september i fjol in potentiella budgivare att anmäla sitt intresse för kraftbolagets tyska brunkolstillgångar. Den 16 mars inkom tre erbjudanden till Vattenfall, bland annat ett bud från EPH och medfinansiären PPF Investment.

EPH, som kontrolleras av affärsmännen Daniel Kretinsky och Patrik Tkac, har tidigare uppgett för TT att den föreslagna köpesumman är positiv, det vill säga bolaget har inte begärt några pengar från Vattenfall för att ta över.

EPH är Tjeckiens näst största bolag inom elproduktion och bolaget bedriver sedan tidigare brunkolsverksamhet i Tyskland.

Analytiker: Köpeskillingen är noll

Ingvar Mattsson, Vattenfallanalytiker på Swedbank, tycker att affären känns rimlig utifrån förutsättningarna. Det hade kunnat vara värre, resonerar han.

– Det här är priset man får betala för att inte ha den här verksamheten kvar, säger han.

Hans bedömning är att Vattenfall inte får någonting betalt för verksamheten.

– Köpeskillingen är egentligen noll, säger han.

De 22-27 miljarder kronor som Vattenfall anger som en negativ resultatpåverkan handlar om nedskrivningar av värdet som Vattenfall haft bokfört i räkenskapsböckerna, enligt Mattsson.

V vill stoppa affären

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är kritiskt till affären.

– Regeringen måste stoppa den här affären. Man ger bort kolet till ett skurkföretag utan miljöansvar. Det är ett rejält haveri för regeringens hela miljöpolitik. Ska regeringen ha någon trovärdighet kvar i klimatpolitiken måste man stoppa affären, säger Jonas Sjöstedt.

TT: Är det ens möjligt?

– Ja, självklart! Regeringen är i sin fulla rätt att avgöra det här. Det är regeringen som äger frågan. Och ska man ha någon grön politik värd namnet måste man stoppa det här. Det är inte en försvarbar affär; man ger bort kolet för att någon annan ska kunna gräva upp det och förstöra för kommande generationer. Det går inte att tänka sig en sämre affär ur klimatsynvinkel, säger Sjöstedt.

VD: ”Tyskland måste få rå över egna utsläpp”

Men Magnus Hall säger att det är ovidkommande om Vattenfall säljer eller lägger ner verksamheten. Andelen koldioxidutsläpp i Tyskland blir, enligt honom, den samma oavsett hur Vattenfall väljer att agera.

– Det kommer inte att ändra sig på grund av den här affären. Utgångspunkten för vårt resonemang är att Tyskland som nation vill bestämma hur man gör med sin egen kraftproduktion och sina egna koldioxidutsläpp, säger Hall.

M för affären

Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered anser affären viktig och försvarar den – tvärt emot Jonas Sjöstedt – också ur miljösynpunkt.

– Det här är en jätteviktig affär för Vattenfall och svenska skattebetalare. Både ur ekonomisk och miljösynvinkel. Vi är öppna för att Vattenfall ska kunna sälja detta under förutsättning att det är rätt och riktigt utifrån ekonomi, strategi och hållbarhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet