Visselblåsare – hjältar eller skurkar?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En blyg, kort revisor. Orakad med svartbågade glasögon, knappt 30 år. Han har orsakat mer oreda än de flesta. När jag frågar honom utanför domstolen om uppståndelsen, ler han bara försiktigt och visar sedan tummen upp mot demonstrationskören som sjunger ”Merci Antoine, Merci” gång på gång.

Knut Kainz Rognerud

Ekonomireporter

Hans avslöjanden har fått Luxemburgs finansminister att beskriva Luxleaks som den ”värsta attack som Luxemburg utsatts för i historien”. Revisionsfirman PWC har anmält Deltour för att han röjt klientsekretessen. Enligt åtalet kan Antoine Deltour totalt dömas till minst 8,5 års fängelse och dryga böter för grova brott mot sekretesslagar och röjande av affärshemligheter.

Prisbelönt

Finansministerns kollegor i Tyskland, Frankrike och Italien har tvärtom beskrivit Deltours avslöjanden som en ”vändpunkt” i den europeiska skattehistorien.

Svenska företag i skatteavslöjande

Och dokumenten har lett till omfattande skatterevisioner mot en rad globala bolag.

Deltour har hyllats i EU-parlamentet som gett honom det så kallade medborgarpriset 2015, han har nominerats till det prestigefyllda Sacharovpriset tillsammans med Edward Snowden och han blev vald till årets person av en internationellt skattetidskrift.

Skakat om Luxemburg

Luxleaks har skakat om hela den Luxemburgska affärsmodellen med banksekretess, generösa brevlådebolagsstrukturer och finansiell rådgivning. Avslöjandet har tillsammans med tidigare Swissleaks och senaste Panamapapers uppmuntrat till nya så kallade visselblåsare.

Det är därför rättegången mot Antoine Deltour anses så principiellt viktigt. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Svenska företag i skatteavslöjande

Mer i ämnet