Foto: SVT

Festivalområde byggs om för att hindra övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Festivalen We are Sthlm kommer att se rejält annorlunda ut jämfört med förra året. Bland annat ska festivalområdet markeras tydligare, och designas om för att bygga bort platser där övergrepp kan genomföras.

På tisdag inleds We are Sthlm i Kungsträdgården i Stockholm. Förra årets upplaga har hamnat i fokus för debatten om sexuella övergrepp på festivaler, och i år kommer festivalen att se annorlunda ut. Det blir fler poliser, fler vakter, mer övrig personal.

Personalen har fått utbildning i att upptäcka och förebygga övergrepp, och det kommer att finnas mängder med information på platsen.

Mörka platser ska stängas av

Men man kommer också att bygga festivalen annorlunda rent fysiskt. Gränsen till festivalområdet kommer att markeras tydligt och det kommer att finnas personal vid alla entréer. Där inne blir det kameraövervakning och mörka delar av parken ska lysas upp eller helt enkelt byggas bort.

– Vi har dragit erfarenheter från tidigare år så vi har en avsevärt större polisstyrka, både synliga poliser i parken och utredningsresurser för att kunna göra mycket bättre långtgående förstahandsåtgärder i utredningsarbetet och även ta hand om brottsoffer, säger Christer Birgersson som är Stockholmspolisens kommenderingschef för We Are Sthlm.

Bland annat kommer entréerna att markeras av väl synliga gula bodar, som både ska markera ingången till festivalområdet. Där kan man också få hjälp och information, eller i värsta fall få hjälp att anmäla ett brott.

– Vi har vidtagit ett antal åtgärder: Förstärkt personalsidan, jobbat under hela våren med utbildning av personal, information och fokus på det här problemet. Rent fysiskt i parken kommer man att se ganska stora skillnader, väldigt tydliga entréer och mer avgränsning i form av staket så att man förstår att nu går jag in i We are Sthlm. Här kommer det att finnas både kameraövervakning och mer poliser och vakter. Och vi har jobbat stenhårt med ungdomarna själva i form av utbildning så vid varje entré kommer man att mötas av vår personal och stora gula bodar där man kan få info, säger Roger Ticoalu som är chef för evenemangsavdelningen i Stockholm stad.

Kan man bygga bort otrygghet och övergrepp?

– Man kan inte bygga bort det helt och hållet. Det är ett steg på vägen, det är ett sätt att försöka få bättre kontroll på det och få publiken att veta var de vänder sig om man behöver hjälp. Så det är ett steg i processen men det enda sättet att få bukt med sexualbrotten är att driva debatten, information. Det är värdegrund som måste förändras, säger Roger Ticoalu.

”Man kan göra otroligt mycket”

Problem med sexuella ofredanden och övergrepp har rapporterats i samband med en rad festivaler under året. I maj presenterade polisen sin åtgärdsplan, som bland annat innebär att polisen ska identifiera extra utsatta platser och att dessa bemannas med till exempel ordningsvakter eller festivalvärdar. Arrangörerna kan ansöka om kameraövervakning och uppmanas också att just bygga bort trånga och mörka platser.

Organisationen Nattskiftet jobbar bland annat med trygghet för festivalbesökare. Där har man ungefär samma åsikt om vad som behövs på de svenska festivalerna.

– Man kan göra otroligt mycket. Allt ifrån hur man jobbar internt från ledning till volontärer, i utbildning och hur man bygger upp ett område. Att man bygger bort hörn, helt sjukt att man ska behöva tänka så men så måste man tänka, belysning, hur man placerar toaletterna, säger Lisen Andréasson Florman som är verksamhetschef på Nattskiftet.

– Men också börja tänka säkerhet och trygghet, det är två helt olika saker. Tänk inte bara X antal ordningsvakter på området, utan beakta fler personers känsla av trygghet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.