Allt fler kvinnor söker till den grundläggande militära utbildningen (GMU). Det rapporterar Arbetarbladet.
I år är 20 procent av dem som sökt grundutbildningen kvinnor. Det är en stor förändring från tiden med värnplikt, då andelen kvinnor som gjorde lumpen var fem procent. Men under de senaste tre åren har trenden varit stigande. År 2011 var 14 procent av de sökande kvinnor och förra året låg andelen på 19 procent.
20-åriga Mathilda Spaton-Goppers bor vanligtvis i Malmö men började utbildningen i Gävle i måndags. Hon går den av flera anledningar, men en viktig faktor var att få en bättre inblick i branschen.
– Det är någonting som man inte vet så mycket om förrän man har prövat det. Och det kan vara viktigt att ta ställning till vad man tycker om Försvaret i Sverige och varför det behövs.
GMU
Den nya frivilliga militära grundutbildningen (GMU) är tre månader lång och genomfördes för första gången 2011.
Utbildningen genomförs på flera olika platser i landet och Försvarsmakten rekryterar till utbildningen 3-4 gånger per år.
I Matilda Spaton-Goppers utbildningsgrupp är de 44 stycken, varav 17 eller 18 är kvinnor. Och hittills är hon väldigt nöjd.
– Jag hade förväntat mig en mansdominerad machokultur, men det är väldigt trevlig stämning.
Uttagningen görs genom en webbaserad lämplighetsundersökning samt en antagningsprövning.GMU ger behörighet till att kunna bli anställd som soldat eller sjöman i Försvarsmakten.
Utbildningen ger även behörighet för fortsatt kompletterande utbildning inför specialistofficersutbildningen och officersprogrammet, eller tjänstgöring i hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna
”Riktar oss till hela svenska folket”
Andelen kvinnor som verkligen går utbildningen följer utvecklingen av antalet sökande, enligt Peter Öberg, stabschef på personalstaben på Försvarsmakten.
– På årsbasis ligger vi på en 17-18 procent kvinnor som rycker in till den grundläggande militära utbildningen. Backar vi bandet till vi hade värnplikt så låg det på 3-5 procent bara, så det har ju skett en dramatisk förbättring när vi gått över till frivillig rekrytering.
En av anledningarna till ökningen är att vi lämnat värnplikten som inte var könsneutral, säger Peter Öberg.
– Värnplikten riktades ju till män och kallade in dem med plikt och tvång. Nu måste vi vända oss till hela svenska folket för att kunna rekrytera på frivillig väg, och därför måste vi marknadsföra oss på ett annat sätt och då blir vi också kända bland kvinnorna på ett annat sätt.
Han säger att Försvarsmakten också jobbat på att bli en mer jämställd arbetsgivare.
Så många sökte till utbildningen
Statistik från Försvarsmakten visar att 20.529 personer sökte utbildningen 2011, varav 17.707 var män och 2.822 var kvinnor.
2012 var det 19.480 sökande, varav 15.802 män och 3.678 kvinnor.
Hittills i år har 33.146 personer sökt, varav 26.595 män och 6.551 kvinnor.