I dag samrådde statsminister Stefan Löfven med EU-nämnden inför det extrainsatta EU-toppmötet om flyktingkatastrofen på Medelhavet som hålls på på torsdagen.
Sverige kan komma att skicka flyg och fartyg
Löfven menar att huvudfokus just nu är att rädda liv. Därför kommer regeringen stödja alla insatser som syftar till att stärka sök- och räddningsinsatserna. Statsministern sade att Sverige kan erbjuda både flyg och fartyg för att stärka insatserna.
– Kustbevakningen har resurser. Det kan gälla både flyg och båtar, sade Löfven.
EU:s gränskontrollmyndighet Frontex har dock inte preciserat vad man behöver och när. En flyginsats ligger dock närmast till hand menar Löfven.
Tiopunktsprogram från EU
Inför det extrainsatta toppmötet i morgon har EU-kommissionen lagt fram ett tiopunktsprogram som bland annat går ut på att stärka räddningsinsatserna, men också om att beslagta flyktingsmugglares båtar, ta fingeravtryck på alla flyktingar och att snabbt skicka tillbaka ”irreguljära” migranter.
Stefan Löfven öppnar i dag för frågan om humanitära visum. Men i åtgärdslistan finns inga förslag om fler lagliga vägar in till EU. Än mindre humanitära visum, som skulle kunna sökas på EU-ambassader utanför EU.
Kontroversiellt visumförslag
Löfven är medveten om att frågan är högst kontroversiell i EU.
– Det finns en njugghet redan nu från flera medlemsländer om att återkomma om fler lagliga vägar överhuvudtaget, säger Löfven.
Han ser också problem med att visumen skulle sökas på ambassader utanför EU.
– Vi måste se framför oss vilken situation det skulle skapa på ambassaderna, där du har miljontals människor på flykt. Ska vi ha system ska de faktiskt vara realistiska. Vi har ambitionen att fler ska hitta lagliga vägar till EU, men vi måste ha realistiska vägar och inte orealistiska.
KD och V kritiska
Andra lagliga vägar kan till exempel vara att ta emot fler kvotflyktingar, förbättra möjligheter till säsongsarbete eller annat arbete och studier.
När Löfven presenterade den svenska positionen för riksdagens EU-nämnd på onsdagen valde Kristdemokraterna och Vänsterpartiet att inte ställa sig bakom. De anser att Löfven är alldeles för otydlig om humanitära visum. Även Folkpartiet och Centern var kritiska och ställde sig med tvekan bakom regeringslinjen.