Att skolelever får lära sig upptäcka psykisk ohälsa hos sig själva och hos sina vänner har visat sig minska risken för självmord. Foto: TT

Forskare: Självmordsförsök hos unga kan minska med 50 procent

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie har undersökt tre olika metoder för att förebygga självmord. Den effektivaste metoden innebär att skolelever får lära sig upptäcka psykisk ohälsa hos sig själva och hos sina vänner, samtidigt som de får träning i att förstå och hantera svåra känslor.  – Det är viktigt att fånga upp unga som mår dåligt i god tid, säger Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidologi vid Karolinska Institutet.

Den europeiska studien har letts från Karolinska Institutet, där forskarna anser att metoden kan minska självmord bland unga med hela 50 procent.

– Vi hoppas att metoden når många ungdomar genom ett brett införande i svenska skolan och genom att anpassa den till en modern internetlösning, som en mobilapp, säger Danuta Wasserman.

Saknas förebyggande strategi

Det har saknats kunskap om vilken strategi som är bäst för att förebygga suicidalt beteende hos unga människor. Nu har studien som omfattar över 11 000 skolelever från nära 170 skolor i tio EU-länder undersökt saken. I studien har elevernas skolor slumpmässigt valts ut till att införa en av tre modeller för att förebygga självmord, alternativt till att ingå i en kontrollgrupp. De tre metoderna var dessa:

  • En amerikansk metod där lärare och annan skolpersonal får träning i att känna igen suicidalt beteende och motivera elever till att söka hjälp.
  • En klassrumsscreening, där psykiatrer, psykologer och kuratorer skulle identifiera elever med psykisk ohälsa och behandla dem.  
  • Ett medvetandegörande program, kallat Awareness-programmet, som utvecklats av forskare vid Karolinska Institutet och Columbia University i USA. Det är en metod där eleverna genom korta föreläsningar, affischer i klassrumsmiljön och en mer omfattande broschyr att ta hem lär sig att känna igen psykisk ohälsa och främja psykisk hälsa. Eleverna fick också delta i handledda rollspel där de fick pröva sina känslor i och lära sig bemästringsstrategier för olika svåra livssituationer som kan leda till suicidala beteenden. Sammanlagt tog utbildningsinsatsen fem timmar under fyra veckor. 

Bästa metod : Awareness-programmet

Studien ger ett starkt stöd för att Awareness-programmet, som ger eleven verktyg att få eget inflytande över sin psykiska hälsa, har god effekt för att förebygga självmordsförsök och allvarliga självmordsplaner hos unga.

Ett år efter avslutad insats var antalet självmordsförsök och allvarliga självmordstankar med självmordsplaner endast hälften så många i denna grupp, jämfört med i kontrollgruppen. I de två andra grupperna, där ansvaret för elevernas psykiska hälsa enbart låg hos lärare respektive professionell vårdpersonal, var antalet detsamma som i kontrollgruppen.

– Studien visar att det med gott resultat går att genomföra självmordsprevention i skolan. Nu kan vi ta klivet från att passivt följa den statistik som visar på problemets allvar till att på bred front aktivt testa Awareness-programmet i våra svenska skolor, säger Danuta Wasserman.

Studien är finansierad med EU-medel från sjunde ramprogrammet, FP7. Den är ledd från Karolinska Institutet, NASP, som också är WHO:s samarbetscentrum inom området. 

Hit kan du vända dig

Varje dag tar fyra personer livet av sig i Sverige. Mår du själv dåligt eller har du någon i din närhet som gör det? Här nedan finns länkar och telefonnummer dit du kan vända dig.

Vårdcentral eller annan läkarmottagning.

Psykiatrisk mottagning.

Personal på skola: lärare, skolsköterska, psykolog, socionom, husmor, skolvärdinna, fritidspersonal.

Ungdomsmottagning, www.umo.se

Präst, diakon.

Nationella hjälplinjen – 020 22 00 60. Alla dagar kl 13-22

SPES, Riksförbundet för Suicid Prevention 08 34 58 73. Telefonjour varje dag kl 19-22, www.spes.se

Jourhavande präst via 112. Alla dagar kl 21-06

Jourhavande medmänniska 08-702 16 80. Alla dagar nattetid, kl 21-06

BRIS – Barnens hjälptelefon 116 111. Alla dagar 10-22, www.bris.se

BRIS vuxentelefon – om barn 077-150 50 50. Måndag-fredag kl 10-13

Jourhavande adoptionskompis 020 64 54 30

Röda Korsets telefonjour 0771 – 900 800. Alla dagar kl 14-22, www.redcross.se

Röda Korsets mobilchatt SMS:a Kompis till 71 700 (kostar som ett vanligt sms). Vardagar kl 18-22 och helger 14-18.

Röda Korsets datorchatt: www.jourhavandekompis.se. Vardagar kl 18-22 och helger 14-18.

Mind. Självmordsupplysning. Chatta vardagar 19-22 www.mind.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.