SVT:s reporter Fredrik Skillemar var under kvällen ute med båt i Kanholmsfjärden, där insatsen enligt Svenska Dagbladet pågår, och han kunde konstatera att det för tillfället var väldigt stilla i fjärden.
– Men när vi lade ut från Stavsnäs var det ett antal helikoptrar i luften och vi såg även strålkastarljus över fjärden. Vi har däremot inte kunnat se om det var en del av den här militära verksamheten som enligt flera källor har ägt eller äger rum här ute i fjärden, säger han.
Fredrik Skillemar berättar att det är många civila båtar i fjärden och att det är en av anledningarna till att militären snabbt ville gå ut och varna att man hade verksamhet i området. Enligt de uppgifter han har fått är det minst 200 personer som deltar i övningen.
”Trovärdig information”
På en presskonferens i kväll kommenterade Försvarsmaktens operationsledare, kommendör Jonas Wikström, insatsen.
– Jag kan inte gå in närmare på vilka former av uppgifter vi har fått, jag kan bara säga att vi har uppgifter om en tänkbar underrättelseverksamhet som var tillräckligt trovärdig för att vi skulle påbörja operationen.
Ett par hundra personer från Fjärde sjöstridsflottiljen, Amfibieregementet, Helikopterflottiljen och hemvärnet deltar i operationen, som enligt Wikström nu ska samla mer information.
Kommenterar inte vem som kan ligga bakom
Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, är tystlåten om var insatsen mer exakt pågår. Men enligt Svenska Dagbladet pågår insatsen kring Kanholmsfjärden som ligger i Stockholms mellersta skärgård och breder ut sig mellan Vindö och Skarpö i väster, Harö i öster och Runmarö i söder. På fjärden finns stora farleder för fartyg.
Tengroth säger att det är ”uppgifter som vi har fått från trovärdiga uppgiftslämnare” som gör att misstankarna har uppstått.
Även frågan om det finns några misstankar om att något särskilt land, eller länder, ligger bakom förblir obesvarad.
– Det kan jag inte kommentera.
”Viktigt att markera”
Stefan Ring, militärstrategisk expert på Försvarshögskolan säger att det är viktigt att ge en signal.
– Det är viktigt att i en sådan här situation, när vi märker en eskalation i Östersjön, att markera väldigt tydligt att vi har koll på läget, säger han.
– Om man struntar i att göra någonting och det verkligen skulle varit något. Då är ju signalen till motparten att det här är inte särskilt viktigt för oss.
Stefan Ring säger att i nuläget är det väldigt lite känt om den händelse som Försvarsmakten nu undersöker. Man vet inte vad det är som har hänt eller om det ens är någonting som har hänt. Och det går inte att koppla händelserna till Ryssland i nuläget.
– Vi vet inte ens om det är utländsk undervattensverksamhet.
Tidigare incidenter med ryska plan
– Samtidigt kan vi konstatera att vi har sett en ökad rysk aktivitet i Östersjön, säger Ring.
Till exempel har det inträffat flera incidenter med ryska jaktflygplan.
– Om man har börjat med en ökad aktivitet i luften går det inte att bortse från att det finns en risk för att man då också är intresserad av att flytta fram positionerna under vattnet. Det finns ett rimligt sammanhang i en sådan utveckling.