Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i SVT:s Gomorron Sverige under politikerveckan i Almedalen 2015. Foto: TT

Fridolin: Jag tänker prata om skola och miljö

Uppdaterad
Publicerad

Väljarna vill se politiker prata om invandring. Men när det är dags för Fridolin att tala i Almedalen väljer han ändå hjärtefrågorna – skola och miljö.

I vecka kom Sifo med en undersökning som visade att väljarna tycker att politiker ska prata mer om invandring och migration. När Gustav Fridolin gästade Gomorron Sverige i Almedalen fick han frågan om han tänkte ta upp det i sitt tal under kvällen.

– Vi pratar om invandring varje dag, vilket är rimligt eftersom vi är i den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Men jag tänker faktiskt prata om skola och miljö i talet i kväll.

Almedalen 2015

Blocköverskridande samarbeten

På torsdagsmorgonen skrev Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner på DN Debatt att partiet hoppas på fler breda lösningar mellan regeringen och de borgeliga partierna. Fridolin trycker på att det är där man skiljer sig från andra partier, till exempel Vänsterpartiet.

– Vi vill göra skillnad i praktiken och då får man söka blocköverskridande överenskommelser, säger han.

Vill stoppa vapenexport till diktaturer

I Gomorron Sveriges intervju får Fridolin också frågan om vapenexportutredningen (kex) som pågått under tre års tid tid och som under veckan fick viss kritik för att vara tandlös. Utredningen handlar om att skärpa exportkontrollen till icke-demokratiska länder.

– Äntligen, säger jag. Jag hoppas att vi blir det första landet i världen att ha ett sådant förbud.

Men hur ska ni avgöra vilka länder som är diktaturer, är till exempel Thailand det?

– Jag kan inte sitta i morgon-tv och sätta ettiketter på land för då kan vi plötsligt inte samarbeta med någon, säger Fridolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2015

Mer i ämnet