Gamla bildäck, plastmadrasser och avlagd elektronik är exempel på saker som barn får leka med på många förskolor. Trots att bildäck kan innehålla cancerframkallade polyaromater och avlagd elektronik kan innehålla en rad skadliga miljögifter, så finns sånt på en majoritet av de förskolor som undersökts.
”Det krävs krafttag”
Naturskyddsföreningen har nu gjort en inventering på 129 förskolor i 41 kommuner för att försöka kartlägga vilka miljögifter som barnen riskerar att utsättas för och hur medvetna förskolorna och kommunerna är om problemen.
Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande är förvånad över resultatet.
– Vi hittade faktiskt inte en enda förskola i hela landet som tittar på miljögifter i dagismiljön. Det som vi hittar är ju väldigt stora problem, så här krävs snabba krafttag, säger han.
Barnen leker med cancerframkallade ämnen
På ett par förskolors utegårdar fann Naturskyddsföreningen gamla järnvägsbalkar, så kallade slipers. De är ofta behandlade med det cancerframkallade ämnet kreosot och får egentligen inte finnas på lekplatser eller på andra ställen där det finns risk för hudkontakt.
– När man har slipers som kan innehålla kreosot eller andra väldigt farliga kemikalier, och barnen leker med dem, då känns det inte bra. De här förskolorna har ju vi kontaktat direkt, och de har ju inte haft någon kunskap alls om det här, säger Mikael Karlsson.
Barn mer känsliga för miljögifter
Naturskyddsföreningen menar att ett problem är att de gränsvärden som finns idag är anpassade till vuxna, och att barn är extra känsliga. Därför borde förskolorna vara mer försiktiga.
– Man måste göra handlingsprogram i varje kommun för att avgifta den offentliga miljön. Då måste man fokusera i första hand på förskolorna, för barnen är mest känsliga, säger Mikael Karlsson.