I ett tempel i utkanten av den indiska staden Chennai samlas pilgrimer tidigt på morgonen. Vissa är där för att be, andra för att göra ett offer.
– Min dotter är väldigt sjuk, säger en man vars dotter nyss fått huvudet rakat.
Familjen har offrat hennes hår för att hon ska bli frisk. Den lilla flickan står med huvudet insmort med gul sandelträolja utanför byggnaden där barberare och tempelpersonal rakar folks huvuden på löpande band.
SVT PLAY: Se hela reportaget här
Offrar sin skönhet
Att offra sitt hår, eller sin skönhet, till Gud är en religiös rit inom hinduismen som praktiseras i några indiska regioner. Det är ett sätt att säga tack när man upplever att man blivit bönhörd, eller ett sätt att få hjälp med en svår situation.
– Vi har inga tillgångar, vi har inget annat. Därför skänker vi håret, säger Narayanan som sparat sitt hår långt just för att komma hit och offra det.
Tempelhåret kallas ofta etiskt, eftersom det är offrat frivilligt. Men i templen får ingen betalt för sitt hår, istället betalar många av dem en mindre avgift för att få huvudet rakat.
LÄS MER: Multinationellt företag hittade på Fairtrade-märkning
Templen säljer håret vidare. Vissa tempel uppger att en del av pengarna går till välgörenhet. Det tempel som Uppdrag granskning besöker säger dock att intäkterna går till drift av templen. Exakt hur mycket pengar de säljer hår för varje år vill de inte säga, men det rör sig om några miljoner dollar, uppger de.
För företagen som sedan säljer håret i Sverige, övriga Europa och USA är håret värt mycket.
SE MER: Granskningen på 55 sekunder
Hår från hårborstar och sopor
En stor del av det hår som säljs i Indien kommer dock inte från templen. Det är insamlat hårstrå för hårstrå från hårborstar, sopor och frisersalonger. Det är billigare än det hår som offrats i templen.
I en by utanför Chennai träffar Uppdrag granskning några av dem som jobbar med det här håret och som befinner sig allra lägst i den här branschen.
– Om man får långa hår kan man skicka dem utomlands, säger Velu som sitter på marken utanför sitt hus.
Han drar och sorterar i ihoptufsat hår för att hitta de långa hårstråna, sortera dem och tvätta och fläta. Ibland får han köpa små mängder från templen, ibland köper han avfallshår från stora fabriker.
– Vi säljer till dem som exporterar, säger han och visar en lång fläta.
Han säger att det kliar i huden när han jobbar med håret.
– Men om man inte jobbar med hår, hur får man pengar?
LÄS MER: Bloggare tycker till om handeln med löshår: ”Det känns smutsigt”
Uppdrag gransknings reportage Hårindustrin sänds onsdag den 4 oktober klockan 20:00 i SVT1.