Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheters granskning visar att många barn har lurats på pengar av bedragare – se reportern bli lurad i Roblox Foto: SVT

Roblox: En lekplats för bedragare riktad mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Bedrägerier mot barn är vanliga i Roblox – den populäraste spelplattformen för svenska barn. SVT Nyheters granskning visar att hundratals barn har lurats på pengar av bedragare. På en vecka blir SVT:s reporter av med alla pengar på kontot.

Roblox marknadsför sig som en barnvänlig miljö och i spelen kan man köpa allt ifrån smink, kläder och utrustning till sina spelfigurer – så kallade “skins” – för spelets egen valuta robux. Dessa köper man för riktiga pengar.

De värdefulla utrustningarna lockar till sig kriminella, som kapar konton eller bedriver penningtvätt eller andra bedrägerier, visar SVT Nyheters granskning.

Gamingbedrägerier

SVT:s reporter blir blåst

Under de 24 timmar som SVT:s reporter spelade det populäraste Roblox-spelet “Adopt me”, som vänder sig främst till yngre barn, så scammades kontot två gånger på olika sätt. En gång inne i spelet och en gång via chatprogrammet Discord.

På en vecka hade kontot blivit av med alla pengar.

Trots att mer än hälften av alla svenska barn under fjorton spelar Roblox, så har varken polis eller spelsajterna själva koll på hur mycket bedrägerier och brottslig verksamhet som finns på plattformen, uppger de.

SVT frågade barn som tittar på Lilla Aktuellt och över 2 000 barn svarade. Drygt 600 barn hade blivit lurade på pengar i Roblox, men bara var femte hade berättat om det för sina föräldrar.

– Föräldrar har ingen aning om vad som egentligen pågår, säger experten Mikael Jägare, som under många år arbetat med att försöka få bort scammers.

Organiserad brottslighet

SVT Nyheter har också tagit sig in på chattforum där de kriminella hjälper varandra med metoder och efterlyser fler som kan vara med i bedrägerierna.

– Jag blev chockad över hur stora belopp det handlar om, säger polisen Peter Lindberg, som just nu utreder ett bedrägeri med handel med “skins” i ett annat spel för över 80 000 kronor.

Vem som helst kan skapa konton som inte går att spåra, och det finns inte krav på säkerhetsåtgärder såsom tvåfaktors-autentisering. Det multinationella storföretaget Roblox vill inte ställa upp på en intervju men skriver som svar på våra frågor att de tar allvarligt på säkerhetsarbetet och att det finns frivilliga säkerhetsinställningar.

Vad säger Roblox om bedrägerierna i spelet?

Roblox har inte velat ställa upp på någon intervju med SVT. Istället har en talesperson för företaget skickat detta uttalande:

”Att skapa en säker, civiliserad och trevlig plattform för kontakt mellan människor är kärnan i vårt uppdrag. Med ett genomsnitt på över 70 miljoner människor som kommer till plattformen varje dag, har vi ett antal strikta policys och åtgärder på plats, inklusive en omfattande uppsättning verktyg för kontohantering, för att skydda säkerheten för våra användares konton. Dessa verktyg inkluderar tvåstegsverifiering och verktyg för att rapportera missbruk, samt en uppsättning kontobegränsningar som avgör med vilka barn kan interagera och vilka upplevelser de kan få tillgång till. Dessutom kan föräldrar också ställa in hur mycket deras barn kan spendera och sätta upp notifieringar för utgifter. Den som tror att deras konto kan ha blivit komprometterat kan kontakta vårt kundsupportteam.”

LÄR DIG SPRÅKET I ROBLOXVÄRLDEN

Roblox – en spelplattform där användare både kan spela och skapa spel.

Robux – valutan i Roblox. En robux är ungefär 0,16 kronor.

Skin – En digital färg, eller utrustning, som man kan köpa i ett spel eller spelplattform för att ändra utseendet på sin karaktär eller vapen.

Adopt me – Det mest populära spelet i Roblox.

Pet – De husdjuren man kan köpa och få i Adopt me. De har olika värden, som till exempel ”legendary”, ”rare” och ”common”. Kan bytas med andra användare för andra husdjur.

Murder Mystery 2 – Ett populärt spel i Roblox, förkortas MM2.

Tradea – Byteshandel, vanligt i till exempel Adopt me.

Leava – Att man lämnar spelet och servern i till exempel Roblox.

Frienda – att man lägger till någon som vän i ett spel.

Scam – Att lura, bedra eller blåsa någon. En scammer är alltså någon som håller på med bedrägerier.

Beama – Att bedra någon i ett datorspel, till exempel Roblox.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gamingbedrägerier

Mer i ämnet