Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här fångas spionerna på film – se de fem som Sverige utvisat. Foto: SVT

Avslöjar: Här är Putins fem spioner – som Sverige utvisat

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De jobbade under diplomatisk täckmantel – men var i själva verket Putins spioner. Nu kan Uppdrag granskning avslöja namnen på de fem ryska agenter som utvisades från Sverige i april. Alla namn finns med bland de 21 underrättelseofficerare som avslöjades i den granskande serien ”Skuggkriget”.

Uppdrag granskning kunde i våras, med hjälp av läckta databaser, avslöja identiteten på 21 ryska underrättelseofficerare som agerar, eller agerat, under diplomatisk täckmantel vid den ryska ambassaden i Stockholm. Kartläggningen visade deras kopplingar till de ryska utrikesunderrättelsetjänsterna SVR och GRU eller säkerhetstjänsten FSB. Individerna utgör ett hot mot Sverige, enligt säkerhetspolisen.

Se hela reportaget: Putins spioner i Sverige

”Skadlig verksamhet”

– Det här ska man ha klart för sig är Rysslands underrättelsekapacitet som placeras i Sverige för att bedriva olovlig verksamhet mot Sverige. Alltså skadlig verksamhet mot Sverige, sa Daniel Stenling kontraspionagechef SÄPO i serien ”Skuggkriget”, som gjordes av SVT, DR, NRK och Yle.  

Här är Putins spioner i Sverige – se mer här

På listan med misstänkta ryska spioner som Uppdrag granskning publicerade var 13 av 21 aktiva i Sverige vid tidpunkten. Dagen innan avslöjandet utvisades fem av personerna på listan. Alla var diplomater vid Rysslands ambassad i Sverige.  

– Deras aktiviteter på vårt territorium har på olika sätt varit och är oförenlig med deras status som diplomater, sa utrikesminister Tobias Billström (M) då till SVT.

Hittills har de fem utvisade ryska diplomaternas identiteter varit okända. Nu kan Uppdrag granskning, med hjälp av uppgifter från hemliga källor, avslöja vilka de är.  

Starta klippet ovan för att se de fem ryska spionerna som utvisats

Sju personer fortsatt aktiva

Utöver de fem utvisade lämnade även SVR-officeren Sergei Mikhalev Sverige i samband med publiceringen av “Skuggkriget”. Han var enligt källor ansvarig för säkerhet- och kontraspionage på ryska ambassaden i Stockholm, men utvisades alltså inte. Av de 13 aktiva misstänkta spioner som SVT avslöjade återstår alltså sju personer som är fortsatt verksamma på Rysslands ambassad i Sverige.

UD vill inte kommentera

Uppdrag granskning har sökt utrikesminister Tobias Billström (M) som avböjt en intervju. UD vill inte gå in på varför samtliga inte utvisas, de svarar i mejl: ”Vi kommenterar inte frågor om utländsk underrättelseverksamhet i Sverige på grund av sekretess”. 

Ryssland svarade på de svenska utvisningarna med att utvisa fem diplomater från svenska ambassaden i Moskva. Dessutom stängde man ner det svenska konsulatet i Sankt Petersburg och det ryska konsulatet i Göteborg.  

Vi har även sökt Rysslands ambassadör i Sverige som inte har återkommit. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.