Samhall började med möbeltillverkning på 80-talet – i dag kallar man sig för Sveriges största serviceleverantör. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Detta är ”Sveriges viktigaste företag”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det statliga bolaget Samhall har under 40 år haft i uppdrag att erbjuda jobb till personer med funktionsnedsättning. Här är historien bakom företaget som kallar sig själva för “Sveriges viktigaste”.

• Samhall skapades 1980 genom en grupp regionala stiftelser som hade tillverkning i egna lokaler. Bland annat tillverkades möbler som såldes i varuhus och i möbelaffärer. Sedan 90-talet är man ett statligt aktiebolag och har i stort sett lämnat den egna produktionen.

• Samhalls huvuduppdrag är att erbjuda anpassade jobb åt personer med funktionsnedsättning som inte kan få annat arbete – men det är Arbetsförmedlingen som anvisar vilka som har rätt att få en anställning.

• Med hjälp av psykologer och arbetsterapeuter utreder myndigheten om den arbetssökande har en funktionsnedsättning och rätt att söka jobb hos Samhall.

Läs granskningen: Så sållar Samhall bort ”svaga” med funktionsnedsättning

• Enligt uppdraget från staten måste Samhall erbjuda medarbetarna riktiga jobb, som man tjänar pengar på. Därför måste Samhall erbjuda tjänster som kunder är villiga att betala för.

• För att Samhall ska kunna anpassa arbetet till att passa medarbetarnas nedsatta arbetsförmåga får man årligen ett statligt stöd på cirka sex miljarder kronor.

• I dag kallar sig Samhall för Sveriges största serviceleverantör och säljer tjänster som städning, lagerarbete och logistik. Företaget har över 4000 kunder, däribland flera av landets mest kända företag och myndigheter. Totalt har man idag cirka 25 000 anställda.

Reportaget ”För svag för Samhall” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.