Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid pension lämnade han en pärm med uppgifter om spermadonatorer – se vad vi vet om läkaren. Foto: SVT/Reidar Holmén

Lämnade fel uppgifter i spermapärmen – detta vet vi om läkaren i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning kan avslöja fem fall där spermier stulits från män vid sjukhuset i Halmstad. I centrum står en läkare, numera avliden, som ansvarade för insemineringar på kliniken under 1970-, 80- och 90-talen.

1985 kom en ny lag som förbjöd anonyma spermadonatorer i Sverige. I samband med det uttalade sig Halmstadläkaren i lokalpressen om att det blivit svårare att rekrytera donatorer. Men att det ”med ansträngning” ändå gick att få tag i givare.

Se reportaget: Spermiestölden

Den svenska spermieskandalen

Rekryterade själv donatorer

Med hjälp av dna-släktforskning kan Uppdrag granskning visa att läkaren olovligen använt mäns spermier vid fem tillfällen.  

Läkaren själv har uppgett i media att han hittade nya donatorer genom att höra sig för bland folk han träffade i olika sammanhang. Enligt honom var verksamheten med spermiedonation och inseminering liten och bedrevs av honom som en bisyssla på sjukhuset.  

Läkaren gick i pension och lämnade efter sig en pärm med uppgifter om givare – detta vet vi om läkaren. Se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska spermieskandalen

Mer i ämnet