Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Nina Gunke möter drottningen för att ta emot ett pris. Foto: SVT

Nina Gunke: ”Det har blivit sämre”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Skådespelerskan Nina Gunke och Mikael Eriksson från Delsbo berättade öppet i Uppdrag granskning om hur det är att drabbas av och leva med en demenssjukdom. Nu, ett halvår senare, har livet tagit n ny vändning med mer hjälp för Mikael Eriksson. Nina Gunke upplever en försämring.  

I serien “När jag inte längre minns dig” delade Mikael Eriksson, 61, med sig av hur livet förändrats sedan han fick diagnosen posterior kortikal atrofi – en demenssjukdom som först drabbar synen och rumsorienteringen. 

– Jag blev väl lite skraj. Vad är det för fel? Helt plötsligt kunde jag inte klä på mig kläderna, säger Mikael Eriksson.

Har fått personlig assistans

Eftersom Mikael Eriksson är under 66 år* har han nu fått rätt till personlig assistans enligt LSS. Assistansen har gjort tillståndet mer stabilt för Mikael och underlättat för hans sambo Marianne Dahl att kunna komma ut och hitta på saker på egen hand. 

– Att vi har fått assistenterna har ju förgyllt tillvaron för både Micke och mig, säger Marianne Dahl.

Pris till Nina Gunke

Skådespelerskan Nina Gunke fick, precis som Mikael Eriksson, sin demensdiagnos tidigt i livet. När beskedet kom för två år sedan var hon 65 år gammal. Efter att hon berättat öppet om sin sjukdom, bland annat i Uppdrag granskning, är det många som tagit kontakt. 

– Det är hur mycket som helst som hört av sig och liksom tackat. Och jag känner att jag är jätteglad för det, säger Nina Gunke. 

Den senaste tiden upplever Nina Gunke att hon har blivit sämre och framförallt fått svårare med talet.

Se när Nina Gunke prisas av drottningen – i klippet ovan.

*RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln stod det att man kan ha rätt till personlig assistans enligt LSS om man är under 65 år. Rätt ska vara under 66 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.