– Fel riskerar att bli brott och brott riskerar man att dömas för. Därför är det säkrast att inte erkänna någonting, säger Rolf Granér. Foto: SVT

Polisexpert reagerar på fallet med polska familjen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Rolf Granér är expert på anmälningar mot polisen och han regerar på hur polisen behandlat den polska familjen som blev skadad i samband med insatsen på en rastplats i Skillingaryd.

– Det som gör mig upprörd är att det inte kommer en ursäkt, säger han.

Uppdrag granskning har bett Rolf Granér att titta på fallet med hundföraren som skickade hunden på sonen i familjen och slog pappan med batong.

 – Att det har begåtts ett misstag tycker jag är ganska uppenbart. Misstag kan ju alla begå, även polisen. Risken med polisers misstag är att de ibland får så vådliga följder som det här fick, säger den nyligen pensionerade lektorn.

Hundattacken

Granér gjorde 2011 en större kartläggning av anmälningar mot polisen och han menar att det är ett mönster i polisorganisationen att inte be om ursäkt vid likande incidenter. 

– Det är som att det kan man inte göra om man inte är tvingad och står direkt mot väggen. Annars så försöker man att värja sig och det är från polisen på gatan upp genom hela organisationen.

Säkrast att inte erkänna

Enligt Rolf Granér beror det på en juridisk tradition inom polisen.

– Fel riskerar att bli brott och brott riskerar man att dömas för. Därför är det säkrast att inte erkänna någonting.

Vad tänker du om just det att polisen inte betalat någon ersättning till den här familjen?

– Jag tycker det är upprörande.

Enligt Rolf Granér betyder det inte att inga misstag begåtts i polisinsatsen bara för att åklagaren aldrig inledde förundersökning mot hundföraren för tjänstefel. 

– Absolut inte. Bara det faktum att de visar sig vara oskyldiga och skadats i ett våldsamt polisingripande innebär ju att ett misstag begåtts. Det är ungefär som historien om operationen som gick bra men patienten dog, säger han.

Uppdrag gransknings reportage sänds klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 15 november 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundattacken

Mer i ämnet