I dagsläget vet inte kommunen vem som nyttjar klubbstugan. Men tidigare var hyresgästen Valsta Syrianska IK, som gick i konkurs 2015. Det var de som fick fribrevet 2003, men då riktat till Valsta Syrianska Förening.
– Det trodde jag hörde hemma i gamla riddarromaner. Det här är inget juridiskt begrepp eller någonting alls, säger Olle Lundin när han får se fribrevet.
Den som skrev brevet är kommunstyrelsens dåvarande ordförande Anders Johansson. Han menar att anledningen till hyressänkningen var att han tyckte att lokalen var i för dåligt skick. Klubben skulle få gratis hyra tills deras nya lokal stod färdig. Något som han då uppskattade skulle ta ungefär ett år.
– Då tyckte vi att det var rimligt att sätta ner hyran till noll, säger Anders Johansson.
Hyran fortfarande noll
Men idag, 13 år senare, betalas fortfarande ingen hyra. Och beslutet att utfärda fribrevet förankrades inte i kommunstyrelsen. Och det är professor Lundin kritisk till.
– Det är ju ett förakt för lokaldemokratin och dess processer. Hela hanteringen bygger på att det är förtroendevalda som ska fatta besluten. Man sitter och diskuterar och så fattar man sitt beslut, säger Olle Lundin.
Eftersom kommunstyrelsen inte blev informerad om ordförandens beslut att utfärda fribrevet diskuterades det aldrig.
– Här har man en frifräsare som kör ett eget race, helt i strid med alla regler, säger Olle Lundin.
– Jag har inte överskridit mina befogenheter när det kommer till ett kommunstyrelseordförandebeslut, däremot har jag uppenbarligen inte registrerat det som det ska, säger Anders Johansson.
”Jättestarkt i kommunallagen”
Kommunallagen säger att kommuner ska behandla sina medlemmar lika. Det gäller även de förmåner som kommunen ger till föreningar, enligt Olle Lundin.
– Olika typer av lokala föreningar får kommunen finansiera och bidra till på olika sätt, det är helt okej. Men då har de andra också rätt till ungefär motsvarande förmån. Och det här kravet är jättestarkt i kommunallagen, säger Olle Lundin.
Sigtunas högste tjänsteman, kommundirektör Ulf Bergh, beskriver fribrevet som ”något han aldrig varit med om förut”. Anders Johansson slår från sig kritiken.
– Varför skulle detta vara gynnande av en särskild grupp om statusen på byggnaden är i sådant skick att det inte är skäligt att ta ut en hyra?, frågar Anders Johansson.