I Uppdrag gransknings reportage från 2009 förnekade SSPX:s dåvarande biskop, Richard Williamson, Förintelsen. Bara några dagar senare hävde den förre påven bannlysningen av brödraskapet. Det ledde till att progressiva katolska teologer rasade mot påven och Benedictus tvingades till slut ta avstånd från Williamsons uttalanden. Så småningom la sig kritiken och det blev tyst kring Vatikanens förhandlingar med SSPX.
Samtal bakom kulisserna
Men under åren som gått har det ändå pågått samtal bakom kulisserna för att lösa konflikten. Och nu ser en lösning ut att vara nära. I ett brev som Påve Franciskus skickade ut 2015 skriver han att han under jubelåret som inleddes i december samma år inte ville exludera någon.
”Jag är övertygad om att vi inom en nära framtid kan hitta en lösning för att återskapa en total gemenskap med prästerna och överordnade i brödraskapet” skriver han bland annat i brevet.
Läs mer: UG:s team attackerat av katolsk församling
”Positiv, konstruktiv attityd”
Ärkebiskop Guido Pozzo är den som på påvens uppdrag håller i kontakterna med SSPX. I en artikel från 17 mars i år i den tyska tidningen Die Tagespost säger han att påven vill upprätthålla en ”positiv, konstruktiv attityd” i dialogen med SSPX.
SSPX:s biskop, Bernard Fellay, ska enligt en katolsk nyhetssajt ha kommenterat förhandlingarna med Vatikanen under ett besök i Polen. Då pekade han på att SSPX kan komma att bli ett så kallat personprelatur. Organisationen skulle då kunna ha en egen biskop som väljs av påven utifrån en lista med tre namn från SSPX.
Godkänner giftermål
Och så sent som på tisdagen 4 april kom nyheten att Vatikanen har bestämt sig för att godkänna giftermål som förrättas inom SSPX. På Vatikanens egen radiokanals hemsida står det att det här ska ses som en del av de pågående möten och initiativ som syftar till att föra in SSPX fullt ut i den katolska gemenskapen.
Fakta
Fakta om SSPX
Prästbrödraskapet Society of S:t Pius X (SSPX) bildades 1970 av den katolske biskopen Marcel Lefebvre. Där samlades konservativa katoliker som inte accepterade reformerna i den Katolska kyrkan som genomfördes vid andra vatikankonsiliet 1962 till 1965.
SSPX motarbetades redan från start och Lefebvre bannlystes 1988 när han vigde biskopar utan påvens tillstånd. Sedan dess har SSPX:s biskopar varit exkommunicerade, vilket betyder att de är uteslutna ur kyrkans fulla gemenskap.
I januari 2009 visade Uppdrag granskning en internationellt uppmärksammad intervju där biskopen Richard Williamson förnekade Förintelsen. Uppståndelsen växte ytterligare när påven Benedikt XVI bara ett par dagar senare hävde bannlysningen av fyra biskopar i SSPX, däribland Williamson.
Det ultrakonservativa brödraskapet har upprepade gånger anklagats för rasism och antisemitism. 2012 sade dess överhuvud Bernard Fellay att judarna genom århundraden ”tillhört kyrkans fiender”.
För några år sedan bildades en ny rörelse, efter konflikter i SSPX ledarskikt. Den kallas ”SSPX Resistance” – motståndet, och anses ännu mer konservativ och traditionalistisk. Över 100 före detta SSPX-präster har slutit upp under ledning av biskop Richard Williamsson, som är bannlyst av Vatikanen på nytt.
Vatikanen har under påve Franciskus fört samtal med företrädare för SSPX och uppges nu vara nära en uppgörelse om en försoning.