– Försvinn, försvinn ni har inget här att göra. Försvinn från huset. Försvinn dit bort. Det här är privat mark! Stick!, säger fader P då Uppdrag gransknings team söker upp honom på landsbygden utanför Bordeaux.
Monsieur, snälla, vi känner till fallet.
– Försvinn härifrån!
Läs mer: Nya mörkläggningar av katolska prästers övergrepp
Fader P har precis avslutat en fullsatt mässa och visar tydligt att han inte vill svara på frågor då han konfronteras utanför kapellet på den franska landsbygden. Och medan fader P föser undan Uppdrag gransknings reporter, attackeras fotografen av församlingsmedlemmar och man förstör teamets kamera. Teamet förhindras att lämna platsen och polis tillkallas.
Anklagades för övergrepp
Fader P var tidigare präst i brödraskapet St. Pius den 10:e, vanligen kallat SSPX, men har i dag anslutit sig till ett annat prästbrödraskap, ”SSPX Resistance” – motståndet. Trots att prästen anklagats för sexuella övergrepp mot barn, har fader P fått fortsätta sitt arbete med barn och ungdomar.
En man som Uppdrag granskning talat med, ”Andre”, berättar om övergreppen som han själv utsattes för i elvaårsåldern. Någon polisanmälan gjordes aldrig, men Andre och hans familj försäkrades om att fader P inte skulle få arbeta med barn igen.
Läs mer: SSPX närmar sig katolska kyrkan
Men fader P fick återuppta arbetet med barn, och trots att han erkänt vissa av övergreppen, fick han fungera som scoutledare på SSPX:s läger för barn. Han dömdes i en kyrklig rättegång och skulle skickas till Montgardin, SSPX:s ”gyllene fängelse”.
Läs mer: Straffet för barnövergreppen – prästerskapets ”gyllene fängelse”
Men fader P lämnade SSPX och arbetar nu inom utbrytargruppen SSPX Resistance där han får fortsätta vistas med barn och ungdomar. Och utanför det lilla kapellet på landsbygden fångar Uppdrag granskning fader P på film tillsammans med 6 korgossar. Fyra av barnen är riktigt unga, kanske bara sex till sju år gamla, och tillsammans med prästen går de in i ett hus för att klä om efter mässan.
Uppskurna däck
När Uppdrag granskning går fram till fader P för att konfrontera honom efter mässan uppstår det tumult utanför kapellet. Församlingsmedlemmarna försvarar sin präst och hävdar att anklagelserna bara är illasinnade rykten. Fader P försvinner in i kapellet medan tumultet fortsätter.
Ett tiotal församlingsmedlemmar hindrar Uppdrag gransknings team från att lämna området.
– Du får inte använda den här kameran, säger en av församlingsmedlemmarna.
Vi går nu. Okej?
– Nej, ni går ingenstans.
Efter nästan två timmar kommer polisen till platsen. De tvingar Uppdrag gransknings team till att radera delar av inspelningarna med hänvisning till att man vistats på privat mark. När teamet slutligen tillåts lämna området visar det sig att någon skurit sönder däcken på bilen.
Fakta om SSPX
• Prästbrödraskapet Society of S:t Pius X (SSPX) bildades 1970 av den katolske biskopen Marcel Lefebvre. Där samlades konservativa katoliker som inte accepterade reformerna i den Katolska kyrkan som genomfördes vid andra vatikankonsiliet 1962 till 1965.
• SSPX motarbetades redan från start och Lefebvre bannlystes 1988 när han vigde biskopar utan påvens tillstånd. Sedan dess har SSPX:s biskopar varit exkommunicerade, vilket betyder att de är uteslutna ur kyrkans fulla gemenskap.
• I januari 2009 visade Uppdrag granskning en internationellt uppmärksammad intervju där biskopen Richard Williamson förnekade Förintelsen. Uppståndelsen växte ytterligare när påven Benedikt XVI bara ett par dagar senare hävde bannlysningen av fyra biskopar i SSPX, däribland Williamson.
• Det ultrakonservativa brödraskapet har upprepade gånger anklagats för rasism och antisemitism. 2012 sade dess överhuvud Bernard Fellay att judarna genom århundraden ”tillhört kyrkans fiender”.
• För några år sedan bildades en ny rörelse, efter konflikter i SSPX ledarskikt. Den kallas ”SSPX Resistance” – motståndet, och anses ännu mer konservativ och traditionalistisk. Över 100 före detta SSPX-präster har slutit upp under ledning av biskop Richard Williamsson, som är bannlyst av Vatikanen på nytt.
• Vatikanen har under påve Franciskus fört samtal med företrädare för SSPX och uppges nu vara nära en uppgörelse om en försoning.