• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Abgar kidnappades men släpptes. Han flydde då till sina släktingar i Södertälje. Foto: Linda Asmar/SVT

Han kidnappades av den syriska regimen

Uppdaterad
Publicerad

65 000 personer har kidnappats av den syriska regimen de senaste åren, visar en ny rapport från Amnesty. SVT har träffat en av dessa, som numera bor i Södertälje.

Det var en sommardag i fjol som advokaten och människorättsförsvararen Abgar stoppades i en vägtull i Syriens huvudstad.

Han greps av militären och fördes bort utan att få veta varför. I över tre månaders tid levde hans fru och barn i ovisshet.

– Hon hade ingen aning om jag var levande eller död. Hon fick olika svar beroende på vem hon frågade. Ingen visste var jag var, säger han och tittar bort.

– När jag greps så var min äldsta dotter 3,5 år och min lilla var 7 månader. Jag oroade mig väldigt mycket för dem.

Systematiska försvinnanden

Enligt en ny rapport från Amnesty så har 65 000 syrier kidnappats sedan kriget bröt ut i landet.

– Det är fruktansvärt allvarligt, genom det här systematiska sättet att föra bort människor som tycker och tänker annorlunda så utsätter man människorna i Syrien för ett brott mot mänskligheten, säger Ami Hedenborg, Amnestys talesperson.

58 000 av de försvunna är enligt Amnesty civila, främst läkare, advokater, journalister och människorättsaktivister.

– Om du har en regim som ständigt begår övergrepp så är det klart att det är ett väldigt stort hot med de människor som påtalar det och visar på att de finns. Och som säger att det inte är okej. Då vill regimen ha bort dem.

”Illojal”

Abgar ansågs vara illojal mot regimen då han sympatiserar med ADO, Assyriska demokratiska organisationen, ett oppositionsparti som funnits i snart 60 år och som kämpar för demokrati.

Och tiden i fängelset har gett honom många svåra minnen.

– Många fick jätte-jättemycket stryk. Folk hängdes i taket i cellen, ibland i två tre dagar. Vi fick inte sova, eller sova stående. I min cell så dog det sju personer under tiden som jag var där, säger han.

– Varje ny dag så tänkte jag att det är min tur nu. Idag kanske jag dör. Men samtidigt så hade jag hopp om att bli friad, för rättvisan brukar alltid segra.

Abgars bror fortfarande fängslad

– Jag satt inne i nästan fyra månader. Fyra månader, men varje dag kändes som ett år. För du hade ingen koll på tiden. Är det kväll? Är det morgon? Du har ingen aning. Vi såg inte solen en enda gång, säger han.

Amnesty har en lista med så kallade samvetsfångar som fängslats utan förklaring. Abgars bror, som är generalsekreterare för ADO, är med där. Han kidnappades för snart två år sedan och trots påtryckningar från omvärlden så vill regimen inte släppa honom.

Men Abgar friades plötsligt en dag. Och för drygt ett år sedan flydde han till sina släktingar i Södertälje.

– När jag blev fri och såg solen skina så trodde jag inte det var sant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.