ICE — In Case of Emergency — är namnet du bör skriva framför den person du vill att polis, sjukvård eller räddningstjänst ska ringa om du utsatts för en olycka eller ett brott.
– Människor kan hamna i situationer där de själva inte kan kommunicera, säger Lars Byström.
Skärmdump kan hjälpa
Rätt personnummer, blodgrupp, allergier eller sjukdomar är exempel på information som snabbt kan komma att behövas. Men enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tar det i genomsnitt sex timmar innan familjemedlemmar kontaktas vid olycksfall. Något som skulle kunna undvikas om fler använde sig av ICE-märkning och såg till att kontakten är tillgänglig även när knapplåsfunktionen används.
För att komma runt problemet kan du ta en skärmdump på ICE-kontakten och ha som bakgrundsbild på din display. Dessutom finns flera appar för både Iphone och androidtelefoner som gör att det går att komma åt ICE-nummer trots att skärmen är låst.
– Eller så kan man helt enkelt klistra fast en lapp med numret på baksidan av mobilen, säger Lars Byström.
Så får du numret synligt
Androidtelefoner: Lägg in ICE-kontakten i ”Ägarinformationen”. Då syns den även när mobilen är låst.
Iphone: Med IOS 8 kan du använda ”medicinskt id”, ett slags kontaktkort där du kan fylla i information om din hälsa och ICE-kontakter. Denna information går att nå utan att låsa upp mobilen.