På frågan huruvida det blir ett femte jobbskatteavdrag, svarar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i SVT Gomorron att det beror på hur det ekonomiska läget ser ut framöver.
– Vi ska ta ställning till det i augusti. Vi har ju fått ett läge där låg och medelinkomsttagare har fått kraftiga förbättringar på senare år. Det handlar om ett utrymme som inte fanns förut för metallarbetare, busschaufförer, sjuksköterskor.
– Det ska löna sig bättre att arbeta. Vi tror att genom att lätta ytterligare på skatten för låg och normalinkomsttagare så ger det fler jobb, men det måste finnas ett utrymme för det i svensk ekonomi och det ska vi stämma av i augusti, säger Fredrik Reinfeldt
– Vad talar för att ha med det redan i höstens budget?
– Att det är rätt åtgärd för att Sverige ska få fler jobb, men det måste vara ansvarsfullt.
Reinfeldt mot höjd maxtaxa
Statsminister Fredrik Reinfeldt gick också mot sina allianskollegor som alla föreslagit höjd maxtaxa i barnomsorgen som ett sätt att få in resurser för att förbättra kvalitén.
– Det är bra om vi får en kvalitativ förskola. Det lättar det omsorgstryck som ofta har bundit många kvinnor och påverkat deras möjligheter att kunna jobba och göra karriär. Men jag tycker inte det är en bra åtgärd att göra något som gör att pressade småbarnsfamiljer med små ekonomiska marginaler får ökade kostnader. Därför tycker jag att ska man förstärka förskolan så bör man ta det från det utrymme som finns i ekonomin som växer.
Fredrik Reinfeldt säger också att han anser att en låg maxtaxa har en gynnsam sysselsättningseffekt.
– Jag tycker att en låg maxtaxa är väldigt bra. Det är ett sätt att uppmuntra till arbete. Det gäller både män och kvinnor vi vet att det har störst påverkan för kvinnor eftersom det i högre utsträckning är de som tar ut föräldraledighet och tar ansvar för barnen, säger Reinfeldt.
Försvarar insatser mot arbetslöshet
På frågan om varför arbetslösheten fortsätter vara hög, svarar Fredrik Reinfeldt att hans regeringar bland annat har minskat antalet förtidspensionärer.
– När jag tillträdde fanns det över 550.000 förtidspensionärer. Nu är vi nere runt 370.000. Det är alltså en mycket stor förändring. Många av de som förr blev förtidspensionerade är nu hos istället hos arbetsförmedlingen.