Foto: TT

15.000 asylplatser saknas

Uppdaterad
Publicerad

Den stora flyktingströmmen mot Sverige gör att Migrationsverket i år behöver ytterligare 15.000 asylplatser. Men lediga bostäder finns nästan bara i kommuner där flyktingmottagningen redan är väldigt stor.

I grannkommunerna Nora och Ljusnarsberg i Bergslagen ser mottagandet helt olika ut.

På Hjernets lärocenter i Nora i Bergslagen tragglar ett 20-tal elever svenska. I Nora tar man årligen emot ett 50-tal flyktingar som fått uppehållstillstånd. Kommunen känner att man har god framförhållning och integrationen fungerar bra. Ayham Marag från Syrien har lärt sig svenska på bara ett år

– Vi har bra utbildning i skolan. Lärarna har tid med oss alla eftersom det inte finns så många elever i klassen, berättar Ayham Marag.

200 asylsökande barn

I grannkommunen Ljusnarsberg är situationen en helt annan. Just nu finns här närmare 500 asylsökande vilket motsvarar drygt 10 procent av befolkningen, i höstas fanns här ännu fler.

– I höstas hade vi närmare 800 asylsökande. Av dem var nästan 200 barn. Sätt det i relation till de 400 grundskolebarn som finns i kommunen så förstår du att så mycket luft har vi inte i verksamheten, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Ewa-Leena Johansson.

På Kyrkbacksskolan i huvudorten Kopparberg får man ständigt bygga om eftersom elevantalet varierar så kraftigt.

– Här hade vi tidigare öppna elevutrymmen men nu har vi fått bygga klassrum i stället. Elever kommer och går hela tiden så vi har aldrig konstanta grupper. Det är svårt att upprätthålla kvalitén med sådana förutsättningar, säger förra rektorn Ewa Wikström när hon visar oss runt.

”Alla ska hjälpas åt”

Exemplet med grannkommunerna Nora och Ljusnarsberg speglar väl hur ojämnt flyktingmottagningen fördelar sig i landet.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos kommer det under 2015 att saknas 15.000 asylplatser, och då finns det gott om lediga lokaler i Ljusnarsberg och ont om desamma i Nora.

– Så länge det inte finns några incitament eller bestämmelser som säger att alla ska hjälpas åt med flyktingmottagningen, då kommer det tyvärr bli så här i vissa kommuner, säger Ewa-Leena Johansson.

Som SVT tidigare berättat så vill Migrationsverket nu råda bot på den ojämna fördelningen och undanta kommuner som Ljusnarsberg när man upphandlar nya asylboenden. Men det systemet bygger på att det finns lediga lokaler i andra kommuner.

”Stockholm borde hjälpa till”

I Nora finns bara en nedlagd Ica-butik, och vad kommuen vet vill ägaren inte göra om den till en flyktingförläggning.

– Vi har inte så mycket lediga lokaler i Nora. Vill politikerna fördela flyktingmottagandet måste man nog föreslå andra lösningar. Det är en fråga man måste lösa på nationell nivå, säger kommunens socialdemokratiska kommunalråd Solweig Oscarsson.

– Visst kan vi i Nora hjälpa till lite mer. Men i storstäder som Stockholm eller i skånska Vellinge till exempel finns det väl inga flyktingförläggningar. De borde hjälpa till mycket mer, säger Norabon Bengt Kammerland.

– Det är bättre om man inte skickar alla flyktingar till samma område, Kommunen orkar inte med att ta hand om alla och det är inte bra för någon, säger Ayham Marag, som själv har dåliga erfarenheter från tiden då han bodde i Askersund, en annan kommun med stor flyktingmottagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.