Asylsökande kan arbeta under tiden man väntar på besked, men under förra året fick bara en tredjedel av alla asylsökande tillstånd att jobba. Foto: TT

162.000 kom till Sverige – 500 fick jobb

Uppdaterad
Publicerad

Förra året kom 162.000 människor till Sverige för att söka asyl. Men endast en bråkdel fick tillstånd av migrationsverket att arbeta. Ännu färre – totalt 494 personer – fick arbete.

För att en person som kommer till Sverige ska kunna arbeta under tiden man väntar på sitt besked krävs det att man har en giltig id-handling, eller på annat sätt kan styrka sin identitet.

Om man kan det, ansöker om asyl i Sverige, och inte fått avslag på tidigare asylansökande så ska Migrationsverket pröva om det finns möjlighet att få jobba innan uppehållstillståndet är klart.

#flykt

”Blev tvungna att bortprioritera”

Om alla krav uppfylls får man ett undantag från kravet på arbetstillstånd, ett så kallat at-und. Det ska ske per automatik, men trots det fick bara en tredjedel av de asylsökande mellan 20-64 år ett at-und förra året.

– Då kom det ju så otroligt mycket folk som sökte asyl i Sverige och för att vi skulle mäkta med att registrera alla så var vi tvungna att bortprioritera vissa arbetsuppgifter, och det blev frågan om arbete, säger Lisa Bergstrand enhetschef på Migrationsverket.    

Tycker du att Migrationsverkets informationsarbete är tillräckligt effektivt för att få asylsökande att själva leta efter försörjning? 

– Det är svårt att svara på, men vi gör vad vi blivit ålagda att göra, säger hon.  

Ökar pressen

Regeringen har föreslagit att tillfälliga uppehållstillstånd ska bli huvudregel de närmaste tre åren, och det kommer att öka pressen på asylsökande att skaffa jobb.

Ett permanent uppehållstillstånd kan nämligen erbjudas när det tillfälliga går ut – om den asylsökande är självförsörjande. Jobbet blir alltså ett ankare för den asylsökande i Sverige.

Arbetsförmedlingen har inget särskilt uppdrag

De långa väntetiderna på Migrationsverket, som idag kan vara upp till ett år, gör det också allt mer akut att komma i arbete. Men inte heller arbetsförmedlingen har något speciellt uppdrag att stötta asylsökande i jakten på jobb.  

– De kan vara inskrivna på arbetsförmedlingen men de har bara rätt till basservice, det handlar om att ta del av våra tjänster på internet och samtal med arbetsförmedlare. Men inga programinsatser, det vill säga inte utbildning eller praktik, säger Fredrik Möller, kvalificerad handläggare på enheten för integration och etablering på arbetsförmedlingen.

Guide till att arbeta som asylsökande: هذا ما تفعله لكي تحصل على عمل عندما تكون طالباً للجوء

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet