13.23
Flera helikoptrar försöker ta sig in i sökområdet, men är tvingade att åka en lång omväg runt bergen för att komma fram till områdets gränstrakter. Meningen är att de ska hänga och vänta vid det rektangulära sökområdets övre vänstra hörn, beredda att åka in i området när vädret ger möjlighet.
Ett flygplan av typen Hawkeye är på väg från Storbritannien för att hjälpa till.
– Det är ett spanings- och radarplan, vi kommer att länka vår kommunikation via dem. De koordinerar helikoptrarna, säger Tobias Nicander på Sjö- och flygräddningscentralen.
13:02
Bilden nedan visar området där sökningen sker, tagen i somras. Till vänster ses Drakryggen och uppe till höger Kebnekaises sydtopp. Glaciären i mitten heter Rabots glaciär.
12:40 Per-Olov Wikberg, samordnare för Fjällsäkerhetsrådet menar att det är svårt att svara på hur länge man kan överleva i den typ av terräng som det försvunna planet antas befinna sig i, rapporterar TT.
-Är man helt oskadad, rätt klädd och har tillgång till vatten kan man kanske överleva i upp till tio dagar. Men i det här fallet är de ju sannolikt skadade. Det är mycket som spelar in, säger Per-Olov Wikberg till TT. Terrängen i området är mycket svår, däremot är det inte så kallt vilket ökar chanserna att överleva. Kebnekaisemassivet har en väldigt hög bergvägg.
– Det är den mest alpina terräng vi har i Sverige. Det är det absolut värsta stället att hamna på i det här vädret, det är långt, långt till väg, minst fyra mil från farbar väg.
2:35 Försvarsmaktens helikopter Resque 301 från Kallax beger sig mot sökområdet, uppger Sjö-och flygräddningscentralen på sin hemsida.
12:28 I sökandet ingår följande: Två norska plutoner med skotrar och bandvagnar, bandvagnar från både Svenska hemvärnet och Försvaret, polis, räddningstjänst och fjällräddningen. Även privatpersoner är med i sökandet. Den unga samiska renskötaren Niila Inga har åkt i skytteltrafik under hela natten för att guida räddningsarbetarna, berättar SVT:s reporter Agneta Gustavsson.
12:22 SVT:s reporter Agneta Gustavsson finns på plats i Nikkaloukta. Hon rapporterar att centrumet för räddningsarbetet är förflyttat till Kebnekaise fjällstation.
– Det är ohyggligt många människor engagerade i sökarbetet. Nu börjar man få en uppfattning om hur gigantiskt stort området är man har sökt i, säger hon.
12:20 Norge ställer fyra Bell 412-helikoptrar till räddningsarbetets förfogande, uppger räddningstjänsten.
11:57 Räddningscentralen uppger att ett amerikansk Hercules-plan kommer till undsättning i sökandet och dessutom återvänder Orion-planet tillbaka och ersätter F16-planen som söker på hög höjd efter väderluckor där helikoptrarna kan lyfta.
11:50 Tre sökpatruller befinner sig i Kebnekaiseområdet. Sökandet sker främst med skoter, men även mindre grupper på skidor deltar, enligt Ulrika Hannu, informatör vid Kiruna kommun rapporterar TT. Det är dels personer ur den alpina fjällräddningen i Sverige, dels cirka 75 personer från det svenska och norska försvaret. Dessutom deltar civila fjällguider.
11:40 Även polis finns på plats, rapporterar TT.
– Vi är ganska duktiga på att agera tillsammans, alla har sina roller. Det är inga problem trots att många är inblandade. Alla är oerhört arbetsvilliga, säger Anette Nilsson vid polisen i norra Lappland.
– Men vi har vädrets makter mot oss. Det stormar och snöar. Det är inga goda förutsättningar.
10:37 Det finns fortfarande hopp att de fem personer som befann sig i planet har överlevt.
-De är militär personal som är tränade på överlevnad. Har de överlevt en krasch har de bra kompetens och goda förutsättning att överleva genom att till exempel gräva ned sig i snön. Överlevnadstiden är lång och den har inte tagit slut, säger Tobias Nicander, Sjö- och flygräddningscentralen.
10:34 Den enda helikopter som var uppe i luften har tvingats gå ned på grund av det hårda vädret.
– Den tog sig fram i dalgångarna fram till området där den skulle stiga. Men den klarade inte sista biten fram till området, säger Tobias Nicander, Sjö- och flygräddningscentralen.
10:23 Peter Lindquist, presstalesman på flyygräddningscentralen, säger till Västnytt: – Nödsändaren har inte fungerat på planet, det är ovanligt och därför vet vi inte var vi ska leta.
– Väderutsikterna är inte bra och det väntar vi på nu är att det ska ändras. Det ser inte bra ut så det kan hända att vi inte kan komma upp i luften alls i dag, fortsätter han.
10:23 Det norska Orionplanet ska avlösas av upptill fyra F16-plan som ska söka efter luckor i vädret så man kan gå in och verka helikoptrar, enligt Tobias Nicander, på Sjö- och flygräddningscentralen.
– Det är fruktansvärda förhållanden, säger han.
10:20 Ett norskt Orionplan söker på höjd och letar efter väderluckor där helikoptrarna ska kunna komma upp. Tre helikoptrar står och väntar i Nikkaloukta medan en helikopter har lyckats ta sig upp.
– Helikoptern jobbar på att ta sig fram, säger Tobias Nicander, presstalesman på Sjö- och flygräddningscentralen.
09:53 Bengt-Olov Hammarlöf, sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg, säger att över 30 personer har sökt av området under natten med snöskotrar. Han har förhoppningen att hitta planet ganska snabbt om vädret blir bättre
09.39 Gunhild Rosqvist, chef för Tarfala forskningsstation menar att det är för riskfyllt att gå ut i det här vädret och har instruerat sin personal på forskningsstationen att stanna inne för närvarande.
– Det är bara alpin räddningspersonal som kan klara av att jobba i sådana här förhållanden. När vädret är som det är nu håller vi oss inomhus, vi går inte ens ut. Man ser inte ens handen framför sig. Jag har två duktiga tekniker på forskningsstationen som kan bidra med lokalkännedom.
9.15 Bengt-Olov Hammarlöf, sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg som leder arbetet med spaningarna, säger i Gomorron Sverige:
– Vädret är vår största fiende, det är dåliga siktförhållanden och svårt att flyga med helikopter. Så vi har lite problem med flygspaning. De markpatruller som är ute tittar uppåt bergeväggarna från dalgångarna och ser bara dimma.
– Vi gör försök, en norsk helikopter lyckades ta sig in i en dalgång och stångar sig fram där i dimman och snöröken men vi hade tänkt satsa på fyra helikoptrar och det funkar inte.
09:12 Området som söks av är omkring 5-10 kilometer stort i kvadrat. Hittills har sökandet inte gett något resultat. Vädret vid platsen är fortfarande hårt.
08:59 Enligt Andreas Bergström, intendent på Tarfala forskningsstation i Kebnekaisefjällen har helikoptrar lyckats lyfta.
– Vi hör helikoptar och skotrar, säger han till TT
08.31 Det dåliga vädret i området förhindrar möjligheten för helikoptrarna att lyfta.
– Vi kommer inte fram med helikoptrarna till Kebnekaiseområdet. Vi hade hoppats att luckor i molntäcket skulle gör att vi kunde nå fram, men det går inte, säger Jonas Sundin, räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.
06.40 Ett par hundra par hundra man bland annat från räddningstjänsten, två norska plutoner och hemvärnet befinner sig vid Nikkaloukta där räddningspersonalen har sin bas. -Tarfalamassivet var aktuellt tidigare, men nu har man återvänt dit, till ett område som kallas för Drakryggen. Det är ett område som är mycket otillgängligt och svårt, säger Agneta Gustavsson, SVT:s reporter på plats.
06.40 Sjö- och flygräddningscentralen konstaterar att inga signaler från nödsändare i planet eller i flytvästarna har uppfattats. Vad det beror på är oklart men det kan enligt räddningspersonal tyda på att det varit en hård krasch.
– Det gör både oss och norrmännen förbryllade. Vi vet ingenting om vad som har hänt, säger Jonas Sundin.
06.20 Marktrupper med bandvagnar och snöskotrar samt ett norskt spaningsplan söker sedan i natt av de områden där man fått indikationer om att planet kan befinna sig.
-Det är de platser som är mest troliga beroende på det sista radarekot vi har och en punkt som en värmekamera på ett norskt spaningsflygplan upptäckte i går kväll, säger Jonas Sundin, räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.
04.00 Sökandet koncentreras till Tarfalaplatån nära Kebnekaise. Där man tror att planet befinner sig.