Foto: TT

8 av 10 poliser överväger att sluta

Uppdaterad
Publicerad

Så många som 8 av 10 poliser har funderat på att säga upp sig, det visar en ny undersökning. De främsta skälen är den låga lönen och den pågående omorganisationen.

Polisen har sedan den 1 januari i år jobbat i en ny, sammanslagen organisation istället för 21 lokala myndigheter. Men den nya organisationen gnisslar. De anställda både är missnöjda med arbetsmiljön och låg lön.

En undersökning som Polisförbundet låtit göra visar att så många som 8 av 10 poliser har funderat på att säga upp sig.

Krisen inom polisen

61 procent uppger att de funderat på att säga upp sig på grund av låg lön och 42 procent uppger att de funderat på att säga upp sig på grund av omorganisationen.

– Det är mycket allvarliga siffror och både rikspolischef Dan Eliasson och inrikesminister Anders Ygeman (S) borde lyssna på våra medlemmars frustration , säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet till SVT Nyheter. 

Omorganisationen har skapat kaos

Polisförbundets medlemmar anser att omorganisationen har skapat kaos och Polisförbundet vill nu tillfälligt stoppa delar av reformplanerna.

– Just nu med flyktingströmmar, ökat terrorhot och all grov brottslighet så behövs vårt fokus och effektivitet kring detta. Då går det inte att genomföra en så här stor omorganisation i den här storleken, med alla andra krav vi har på oss, säger Lena Nitz till SVT Nyheter.

Riskerar massflykt

Polisförbundet vill att inrikesminister Anders Ygeman (S) tillsätter en kriskommission.

– Anders Ygeman måste dra i nödbromsen och tillsätta en kommission som bestämmer vilka delar vi har möjlighet att fortsätta med och vilka vi kan vänta med tills vi har mer resurser. Vi riskerar massflykt om vi fortsätter så här, säger förbundets ordförande Lena Nitz till SVT Nyheter.

Polisförbundets krav

Polisförbundets krav till arbetsgivaren:

  • Acceptera lönekravet på lägst 25.000/månad och lägst 28.000 efter fem år.

Krav till regeringen:

  • Tillsätt en kriskommission där fack, arbetsgivare och politiker gemensamt beslutar om att dra ner på reformtakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet