Med harm i rösten tog statsminister Stefan Löfven sats i SVT:s partiledardebatt. ”Vi har 60.000 barn nu och ungdomar som är till salu på börsen”. Men där Löfven bara avvaktar vill de socialdemokratiska kommunpolitikerna ta till drastiska åtgärder.
Det är tydligt att frågan om vinster i välfärdsföretagen är ett rött skynke för socialdemokrater runt om i Sverige. Samtidigt som ytterligare en börsnotering av en skolkoncern värd miljarder genomförs i dag så vill de ledande socialdemokratiska kommunpolitikerna införa en lag mot att börsnotera eller sälja välfärdsföretag som finansieras med skattepengar.
Hela 80 procent
SVT har frågat ledande S-politiker i samtliga kommuner och av de som svarat säger hela 80 procent att det är ett bra förslag att lagstifta. Nästan hälften av dem tycker till och med att förslaget är mycket bra.
En av de som vill förbjuda börsnoteringar och försäljningar är partiets förre partisekreterare och nuvarande kommunalråd i Norrköping, Lars Stjernkvist.
– Privata företag ska ha samma villkor som de offentliga och då måste det vara långsiktigt och det måste vara så att pengarna används till att tillfredställa människors behov och det måste vara full insyn. Då blir det otroligt svårt att förena med att vara ett företag på börsen, säger Lars Stjernkvist (S).
”Vi ska ha hög kvalitet”
Även Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin håller med.
– Det handlar om att vi ska ha hög kvalitet i välfärdssektorn, i våra förskolor, i våra skolor. Då behöver pengarna inte gå till vinster utan till verksamheten, säger hon.
Att förhindra börsnotering eller försäljning av företag är en drastisk åtgärd. Trots det så är det bara 8 procent av de som svarat i undersökningen som tycker att förslaget är dåligt. En av dem är Åke Nilsson som är kommunalråd i Vilhelmina.
– I det system vi har idag bär vi haft väldigt lång tid med valfrihet och möjligheten att anlita privata så är det ju en del i systemet och vi behöver ju alla goda krafter för att klara omsorgsbehoven, säger Åke Nilsson (S).
”Ganska unika i Sverige”
Partiets nuvarande partisekreterare, Lena Rådström Baastad poängterar att det inte finns något färdigt förslag att införa lagstiftning mot försäljning eller börsintroduktioner är försiktig i sin kommentar till undersökningen.
– En konsekvens av att företag överhuvudtaget börjar fundera på börsintroduktion är ju den vinstaspekt som har funnits med och där Sverige som nation har varit ganska så unika med den lagstiftningen som vi har haft.
Själva förslaget i sak, vad tycker du om det?
– Ja, jag tycker att det är konstigt att företag (skattefinansierade välfärdsföretag) börsintroduceras, säger Lena Rådström Baastad (S).
Så gjordes undersökningen
SVT Nyheter har skickat en enkät till socialdemokratiska kommunalråd, oppositionsråd eller motsvarande i landets 290 kommuner. Svarsperioden var 30 augusti till 16 september 2016. 145 av de socialdemokratiska kommunpolitikerna har svarat, vilket innebär en svarsfrekvens på 50 procent.
Efter flera påminnelser per mejl kontaktades alla per telefon. 30 personer har uttryckligen sagt att de inte vill svara på SVT Nyheters frågor, vilket motsvarar 10 procent av de tillfrågade. Många har sagt att man väljer att inte svara på enkäter av princip. 115 personer, 40 procent av de tillfrågade, har inte svarat alls.