Foto: TT

Abbas och Löfven möter pressen

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har Mahmoud Abbas träffat statsminister Löfven och utrikesminister Reinfledt. Besöket är alltså hans första efter Sveriges erkännande av Palestina. Ett beslut som väckt reaktioner, både från borgerligt håll, men framförallt från Israel.

Abbas och statsminister Stefan Löfven höll tidigare i dag en presskonferens ihop och talade om samarbete.

När Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen kort efter valet i september framkom det att den nya regeringen hade för avsikt att erkänna Palestina, något som skapade en debatt på hemmaplan och något av en diplomatisk kris mellan Sverige och Israel.

Sverige erkänner Palestina

I samband med Abbas besök har återigen debatten blossat upp. Moderaten Karin Enström, vice ordförande i utrikesutskottet menade i höstas att Sverige borde avvaktat ett EU–beslut. Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson kallade beslutet för ”omoget”, eftersom det enligt Ohlsson legitimerade Hamas terror.

I en intervju med SVT:s Gomorron Sverige tidigare i dag sade Enström att hon nu förutsätter att Sverige tar tillfället i akt och sätter press på den palestinska ledningen.

– Nu har Sverige erkänt Palestina och det kan vi inte ta tillbaka. Jag förutsätter att regeringen är tydlig och ställer de krav som behövs. Sverige ska kunna vara en kraft i fredsprocessen men för det krävs respekt och förståelse från båda parter. Risken med ett ensidigt erkännande är att det kan uppfattas som att man tagit parti, sade Enström.

Socialdemokraten Kenneth G Forslund, ordförande i utrikesutskottet menar att Abbas besök skapar bättre förutsättningar för att utveckla relationerna med Palestina.

Tog hem ambassadör

Abbas har besökt Sverige tidigare. 2009 träffade mötte han den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt. Nu är alltså situationen annorlunda, efter att den socialdemokratiska regeringen i oktober i fjol beslutade att erkänna Palestina som stat.

Utrikesminister Margot Wallström (S) sade i oktober att regeringen valde att erkänna Palestina eftersom man anser att Palestina har folkrättsliga kriterierna för ett erkännande.

Ett beslut som skapat något av en diplomatisk kris mellan Sverige och Israel och relationerna är i dag att betrakta som närmast stelfrusna. Israel svarade med att kalla hem sin Sverigeambassadör Isaac Bachman.

– Jag tycker att man sänder fel signaler. Det ökar inte möjligheterna att åstadkomma fred. Istället sänder man budskapet till de terroristiska elementen i det palestinska samhället att terror lönar sig, sade Bachman till SVT Nyheter i oktober i fjol.

I en kommentar till det svenska erkännandet av Palestina, sade Israels frispåkige utrikesminister Avigdor Liebermann att ”relationerna i Mellanöstern är mer komplicerade än ett platt paket med Ikea-möbler”.

FP: ”Omoget”

Regeringens beslut har inte bara kritiserats från Israel utan också av den inhemska oppositionen. Folkpartiets utrikespolitiske talesperson Birgitta Ohlsson kallade beslutet för ”omoget”, eftersom det enligt Ohlsson legitimerade Hamas terror.

Moderaten Karin Enström, före detta försvarsminister och numera vice ordförande i utrikesutskotten ansåg att  Sverige borde avvaktat ett gemensamt EU-beslut i frågan.

Israel gav också Wallström kalla handen inför ett planerat besök i landet och Avigdor Lieberman meddelade att han inte tänkte möta Wallström.

Ska ställa krav

På den politiska agendan under besöket står överläggningar och samtal om fredsprocessen i Mellanöstern och hur Sverige kan bidra efter erkännandet av den Palestinska staten.  Wallström har tidigare sagt att hon kommer att ta tillfället i akt och ställa krav på Palestina.

Goda relationer

Att palestinska ledare gästar Sverige är inget nytt. Socialdemokraterna har sedan 1970-talet goda förbindelser med Fatah-rörelsen som Abbas representeras. 1983 mötte den dåvarande palestinska ledaren Yassir Arafat Olof Palme. Arafat närvarade också vid Palmes begravning 1986.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige erkänner Palestina

Mer i ämnet