Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg. Foto: TT

Advokatsamfundet kritiserar Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Generalsekreteraren i Sveriges Advokatsamfund, Anne Ramberg, är kritisk till flera av de nya befogenheter som statsminister Stefan Löfven vill ge säkerhetspolisen. Hon säger till SVT Nyheter att det är helt fel läge att öka övervakningen just nu, eftersom läget är alltför hysteriskt.

Hemlig dataavläsning, mer kameraövervakning och kontroll av biometri i pass. Det är några av de förslag som statsminister Stefan Löfven (S) i dag presenterade för att underlätta terrorbekämpningen.

Men Generalsekreteraren i Sveriges Advokatsamfund, Anne Ramberg är väldigt kritisk till de föreslagna åtgärderna.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

– Det är fel tillfälle att införa ytterligare tvångsmedel. Just nu är det en väldigt upphetsad stämning. Vi ska vara väldigt försiktiga så vi inte gör samma misstag som efter elfte september. Då drabbades lagstiftaren av lätt panik och man införde lagstiftning som fick förödande konsekvenser i vissa hänseenden, säger Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, till SVT Nyheter.

”Omfattande integritetskränkningar”

Sveriges Advokatsamfund har länge varit väldigt kritiska till förslagen om hemlig dataavläsning. Och den senaste tidens terrordåd och ökade hotnivå ändrar inte på det.

– Det är ett oerhört ingripande tvångsmedel som i praktiken innebär att man kan följa en person i realtid genom att lägga in en ”trojansk häst” i datorn. Och vi går ju alla omkring med datorer och telefoner på oss. Det innebär omfattande integritetskränkningar mot enskilda människor, säger Anne Ramberg.

Hon menar att skyddet av den personliga integriteten och i förlängningen hela vårt demokratiska samhälle undergrävs om övervakningen blir alltför stor.

– När man överväger det här så måste man sätta det i relation till att ett terroristbrott kan ju vara precis vad som helst. Det kan vara en enkel skadegörelse, som då ger rätt till att dessa hemliga tvångsmedel används.

Uppmanar till besinning

Hon är även kritisk till att man ska få kameraövervaka till exempel flyktingboenden och medieredaktioner.

– Det måste vara en absolut nödåtgärd om man ska utvidga det, tycker jag, säger Anne Ramberg.

Men nu när terrorhotet har höjts, är det inte då man behöver ge Säpo utökade befogenheter?

– Det är terrorhotet höjts som man ska värna det demokratiska rättssamhället. Det är oerhört angeläget att vi står upp för de demokratiska principer som är fastslagna i vår grundlag. Alla springer väldigt fort åt samma håll just nu. Det behövs lite besinning. Man behöver stanna upp lite grann och överväga om detta är klokt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet