Åkesson vill öppna för undantagstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Ökad polisiär närvaro, ökade befogenheter för polisen och möjlighet att utfärda undantagstillstånd. Det är SD:s plan för att skapa ordning i utsatta områden. ”Det är väldigt lockande att säga vad var det vi sa”, sa partiledare Jimmie Åkesson under en presskonferens.

– Det här är ett otroligt stort problem att hundratusentals människor tvingas leva i de här samhällena. Sverige är i dag ett segregerat och splittrat land som i hög grad är kopplat till en ansvarslös invandringspolitik.

Jimmie Åkesson höll presskonferens under partiets dag i Almedalen och pratade om det han kallar ”förlorade områden”.

Almedalen 2016

– Bilar som brinner, skolor som brinner, stenkastning, upplopp. Polisen pratar om 53 områden där narkotikahandel och allmän otrygghet råder. Så ska det inte vara naturligtvis.

– Det duger inte att bjuda huliganerna på korv.

Vill se undantagstillstånd

I dag finns inte möjlighet att utfärda undantagstillstånd i Sverige. Det vill Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ändra på. Man vill dessutom ha en möjlighet för utegångsförbud.

I en intervju med SVT Nyheter tidigare i dag säger Åkesson att lag och ordning måste upprätthållas i utsatta områden, bland annat med undantagstillstånd.

–Det är viktigt att vi utfärdar möjligheten att se över hur vi kan utnyttja ett sådant verktyg för att se till att de här människorna som utövar våld och ägnar sig åt upplopp helt enkelt kan avvisas från olika platser. Hur man ska göra det i dag visar att polisens befogenheter inte räcker till och då måste vi från politiskt håll möjliggöra för polisen att hitta andra effektiva verktyg.

”Vad var det vi sa”

Åkesson är inte den första partiledaren som talar om otrygghet. Både KD-ledaren Ebba Busch Thor och statsminister Stefan Löfven (S) hade segregation och attacker mot blåljuspersonal på sin agenda under tal och presskonferenser. Detta var SD-ledaren inte sen att påpeka.

– Det är väldigt lockande att säga vad var det vi sa. Men vi låter historien döma de andra partierna, säger han.

De andra delarna av förslaget handlar om att göra den fysiska miljön finare, öka fokus på arbete och utbildning samt ”stärka den svenska kulturen ställning” i de utsatta områdena. Åkesson menar att de som uppriktigt vill bli en del av den svenska samhället ska få något att bli en del av.

– Det unikt svenska måste finnas i de här områdena, sa SD-ledaren under presskonferensen.

Lagar åsidosätts

Frankrike utlyste undantagstillstånd efter terrorattentatet i Paris fredagen den 13 november i fjol och det kvarstår fortfarande.

Det innebär att de lagar och bestämmelser som normalt gäller i ett samhälle åsidosätts och att polis och militär får ökade befogenheter. Undantagstillstånd innebär en tillfällig inskränkning av medborgarnas rättigheter, till exempel kan utegångsförbud införas.

De fyra områdena SD fokuserar på i sitt förslag för utsatta områden

1. Återupprätta trygghet, lag och ordning.

2. Stärka den svenska kulturens och de svenska värderingarnas ställning.

3. Förbättra den socioekonomiska situationen genom ökat fokus på arbete och utbildning.

4. Förbättring av den fysiska miljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet