Akilovs advokat kritisk till läckor i utredningen

Publicerad

Det råder yppandeförbud kring förundersökningen om fredagens terrordåd i Stockholm. Trots det har flera olika uppgifter om utredningen förekommit i media.

Rakhmat Akilovs advokat Johan Eriksson är kritisk till läckorna hos rättsväsendet.

-Det har förekommit falska uppgifter som jag sett i media och det kan påverka vittnen, säger han.

Fyra personer dog och femton personer skadades i dådet som förändrade Sverige. Nu vill alla förstå och veta vad och varför, medier såväl som rättsväsende och privatpersoner. Olika uppgifter om den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov har sipprat ut och flera poliskällor har talat med medierna om utredningen, trots att det råder så kallat yppandeförbud – att de som på något sätt är inblandade i utredningen inte får uttala sig om den. Akilovs advokat Johan Eriksson menar att en del av de uppgifter som kommit ut är felaktiga.

– Det är tråkigt att man inte kan respektera yppandeförbudet eftersom det är till för att skydda utredningen för till exempel felaktiga uppgifter och det kan jag säga, det har förekommit falska uppgifter som jag sett i media.

Terrordådet i Stockholm

LÄS MER: Därför spreds rykten om attacken

Vittnen kan påverkas

600 personer har förhörts av polisen i helgen och Johan Eriksson är orolig för att vittnena kan påverkas av uppgifter som är förvrängda eller feltolkade.

– I princip varenda person som hörs kommer att ha tagit del av media och riskerar då att påverkas för att man inte klarar av att hålla de här uppgifterna hemliga. Det är tråkigt och fel.  

Rakhmat Akilov önskade en advokat med sunnimuslimsk tro, något som avslogs av tingsrätten. Johan Eriksson säger att både han och hans klient har accepterat tingsrättens beslut.

– Vårt samarbete i dag fungerar alldeles utmärkt.

LÄS MER: Det här vet vi om terrorattacken

Viktigt mål för Sverige

Johan Eriksson tog sig an målet eftersom han anser att det är ett viktigt mål för Sverige där rättsväsendet ska kunna visa att det kan hanteras rättssäkert. Som exempel tar han till exempel hur Norge hanterade det rättsliga efterspelet efter Utöya.

– Det är viktigt att vi kan visa att vi kan hantera det här i god demokratisk ordning och med det menar jag också rättssäker ordning. Vi kan se Norge som ett gott exempel där man genomförde Breivik-rättegången på ett sätt som många har beundrat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet