Åklagarna väntar fortfarande på besked från Ecuadors ambassad i London när de ska kunna få till ett förhör med Julian Assange, meddelar Marianne Ny på pressträffen i dag. På en uppmärksammad pressträff på både svenska och engelska som pågår just nu på åklagarmyndigheten går åklagarna nu igenom fallet Assange och de senaste två årens turer i det svenska rättssystemet.
Ecuador accepterar förhör
I augusti i år accepterade Ecuadors ambassad åklagarnas begäran om att få förhöra Julian Assange på ambassaden. Beskedet var kort och ambassaden meddelade att man skulle återkomma med tid och form för förhöret. Detta väntar man fortfarande på i dag, berättar chefsåklagare Ingrid Isgren och överåklagare Marianne Ny.
– Ända sedan 2010 har jag försökt få till ett förhör med Julian Assange. Det var okänt för oss var han befann sig och han gjorde sig inte tillgänglig för ett förhör. Därför häktade jag honom i hans frånvaro och utfärdade en europeisk arresteringsorder, säger Marianne Ny.
Att åklagarmyndigheten håller en presskonferens just i dag, samma dag som Uppdrag granskning sänder ett program där man granskar ansvarsfrågan i varför Assange inte förhörts tidigare, beror på att man vill ge möjlighet till journalisterna att ställa sina frågor kring fallet, inte för att man har något nytt att säga, enligt Marianne Ny.
Telefonförhör inte en möjlighet
Åklagarna hoppas nu att ambassaden ska tillåta att chefsåklagare Ingrid Isgren och polisens utredare ska få närvara vid förhöret på Ecuadors ambassad, som kommer att hållas av en ecuadoriansk åklagare. Detta är ett alternativ Marianne Ny bedömer håller högre kvalitet än ett telefonförhör med Assange.
– Jag har fått frågan många gånger varför vi inte förhörde honom redan 2010 på ambassaden i London. Skälet är de höga krav som ställs på kvaliteten på sexualbrott inte gjorde det lämpligt. Misstänkta för dessa typer av brott sitter ofta häktade på grund av flyktrisken och förhörs på plats i Sverige. Jag såg ingen anledning att Assange skulle behandlas annorlunda, säger Marianne Ny.
Telefonförhör är inte lämpligt och heller ingen möjlighet på grund av myndighetens lagar, enligt Marianne Ny.
– Kvaliteten skulle påverkas av ett telefonförhör och vi avråder starkt från det, säger hon.
Ingen självkritik
Marianne Ny ser ingen anledning att vara självkritisk i sina bedömningar i utredningen som tagit sex år utan förhör med den misstänkte.
-Vi tog de beslut vi gjorde efter den situation vi var i just då. Och det är klart att man i efterhand kan se att det kanske hade kunnat finnas andra vägar för att det skulle gå snabbare fram. Men jag tycker inte det efter var vi befann oss då.
Accepterar ecuadoriansk jurist
Att det är en ecuadoriansk jurist som kommer att hålla förhöret och inte den svenska utredaren är något de svenska åklagarna har valt att stå ut med under rådande omständigheter.
– Det är självklart en kvalitetsförlust att inte vår egen utredare som känner till hela fallet är den som håller i förhöret. Det har länge varit vår målsättning att vår egen utredare ska hålla i förhöret. Men eftersom det nu gått så långt tid har det blivit så att det enda alternativet är att acceptera att så inte blir fallet, säger Ny.