Överåklagare Marianne Ny. Foto: TT

Åklagaren har missat flera chanser att förhöra Assange

Uppdaterad
Publicerad

Sverige skulle kunna utlämna Wikileaksgrundaren Julian Assange till USA. Det framkommer i ett nytt program av Uppdrag Granskning som sänds på onsdagskvällen.

Enligt SVT:s Uppdrag granskning arbetar USA fortfarande för att kunna ställa Julian Assange inför rätta. Flera uppgifter tyder på att det fortfarande pågår en brottsutredning mot Assange i USA.

Det ska också finnas möjligheter att Sverige skulle kunna utlämna honom till USA, uppger UG – om misstankarna inte gäller spioneri, vilket betraktas som ett politiskt brott och därför skulle Sverige automatiskt säga nej till en sådan begäran.

Julian Assange

Marianne Ny har endast vid ett fåtal tidigare tillfällen velat kommentera utredningen mot Assange – men klockan 14 på onsdagen hålls en presskonferens om den svenska brottsutredningen mot Wikileaksgrundaren.

Några timmar efter presskonferensen sänds SVT:s Uppdrag Granskning, som har träffat Julian Assange.

Nekar till anklagelserna

Julian Assange undviker att svara på frågor om sin egen roll i det han anklagas för. Men han nekar till anklagelsen om våldtäkt och hävdar att han är villig att svara på frågor inför åklagaren.

– Du ber mig att gå in på detaljer i ärendet. Det rätta stället att göra det är i ett formellt uttalande till den svenska åklagaren. Det har hon undvikit i sex år. Jag tycker inte att den rätta platsen är i svensk tv, säger Julian Assange.

Anhölls för sex år sedan

Det har gått sex år sedan Julian Assange anhölls för sexbrott i Sverige. Först efter kritik i hovrätten agerade åklagaren och bad om att förhöra Assange i London, men fortfarande har inte något förhör kommit till stånd.

Julian Assange är jagad av USA när han kommer till Sverige i augusti 2010. Visselblåsarsajten Wikileaks, som Julian Assange är grundare till, har genom en läcka i det amerikanska försvaret fått ut en video som visar hur en amerikansk helikopter beskjuter och dödar flera personer i Bagdad 2007. Det blir det första stora avslöjandet som på allvar utmanar USA.

Några månader senare publicerar Wikileaks 75.000 dokument om USA:s militära operationer i Afghanistan, med dokumentation av hundratals civilia dödsoffer.

I Sverige ska Julian Assange söka skydd för Wikileaks och sig själv.

Anklagas för våldtäkt

Men under sitt besök i Sverige anklagas Julian Assange för sexbrott – och en utredning som fortfarande pågår inleds. Det handlar om två separata relationer som börjar frivilligt men där kvinnorna nu tillsammans går till polisen där anmälningar upprättas om sexuella övergrepp, våldtäkt i ena fallet, ofredande i det andra.

Våldtäktsanklagelsen gäller en av kvinnorna. Det framgår av förhöret att de har samlag frivilligt under natten. Hon är noga med att han ska ha kondom, förklarar hon. På morgonen vaknar hon av att han har samlag med henne igen. Hon är orolig för hiv och frågar om han har kondom. Han svarar att det har han inte. Hon känner att det är för sent att stoppa honom. Enligt polisanmälan sker samlaget mot hennes vilja och händelsen rubriceras som våldtäkt. Samma dag som anmälan, den 20 augusti 2010, anhålls Julian Assange i sin frånvaro av jouråklagaren.

Chefsåklagare Eva Finné kommer dock fram till att det inte finns anledning att misstänka att Julian Assange har begått våldtäkt och ändrar beslutet om att anhålla honom. Misstanken om ofredande mot den andra kvinnan kvarstår. Enligt den anmälan har Julian Assange avsiktligen haft sönder kondomen och därefter visat hänsynslöst beteende genom att få utlösning i målsägande mot hennes vilja. Julian Assange, som fortfarande är i Sverige, infinner sig till förhör med sin dåvarande advokat och nekar till anklagelsen om ofredande.

Nedlagd undersökning återupptas

Kvinnornas ombud Claes Borgström har överklagat beslutet om att lägga ned våldtäktsutredningen. Nu kommer överåklagare Marianne Ny in i bilden. Hon tar upp den nedlagda förundersökningen och menar att det finns ett antal utredningsåtgärder som inte är vidtagna.

Om åklagaren hade förhört Assange när han fortfarande var i Sverige hade utredningen antingen lagts ner eller så hade åtal väckts. Men åklagaren hävdar att Julian Assange inte går att få tag i trots många försök.

Själv säger Assange att han stannade i Sverige i fem veckor. Enligt hans tidigare advokat Björn Hurtig är han kvar i Sverige nästan en månad efter att Marianne Ny öppnat utredningen igen. Under den här tiden får Julian Assange veta att det inte finns något hinder om han vill lämna Sverige, enligt Björn Hurtig.

Är det så att han står till förfogande eller är det att han håller sig undan? Vad är det som händer under den här perioden?

– Han har inte, mig veterligen, försökt att hålla sig undan. Han har hela tiden varit beredd att inställa sig till förhör, bara det som sagt fungerar även med hans almanacka, säger Björn Hurtig.

När Julian Assange väl lämnar Sverige är han beredd på att komma tillbaka, enligt Björn Hurtig. Assange uppfattar att han har ett löfte om att inte gripas, utan att han kan komma till förhöret som en fri man. Men samtidigt som diskussioner om när förhöret ska äga rum pågår får Julian Assange reda på att den svenska polisen stått och väntat på honom utanför ett seminarium i Stockholm där han skulle ha talat. Julian Assange betraktar händelsen som ett bakhåll, och den ökar hans rädsla för att bli överlämnad till USA. Efter det vill han inte komma till Sverige.

Häktas i sin frånvaro

Istället häktas han i sin frånvaro den 18 november och åklagaren utfärdar senare en europeisk arresteringsorder. Det blir början på en lång juridisk strid som 2012 slutar med att Assange flyr in på Ecuadors ambassad i London, där han får asyl.

Björn Hurtig tycker inte att Marianne Ny har gjort allt i hennes makt för att komma vidare med utredningen.

– Jag tycker banne mig att hon haft en skyldighet att åka över och prata med honom. Håll ditt första förhör nu så vi kan komma vidare i utredningen, säger han.

Enligt Marianne Ny har Julian Assange inte varit tillgänglig för förhör. Men åklagaren har genom åren fått flera erbjudanden att höra Assange i London. En åtgärd som enligt Julian Assange advokat, Thomas Olsson, inte är ovanlig. Marianne Ny har konsekvent krävt att förhör ska ske i Sverige.

– Den frågan om förhör i London innebär att vi skulle ha sänkt kravet på kvaliteten i utredningsåtgärderna. Vi hade särbehandlat honom på ett sätt som vi inte gör med andra som är misstänkta för allvarliga brott, säger Marianne Ny.

Är det, det som är det viktiga?

– Det är också viktigt att vi behandlar lika fall lika. Det är viktigt att hålla en hög kvalitet i utredningsarbetet.

Åklagaren får hård kritik

Det kom till slut en reaktion på Marianne Nys vägran att hålla förhör i London – från andra delar av det svenska rättsväsendet. I november 2014 prövar hovrätten häktningen av Julian Assange. De låter häktningen kvarstå men ger samtidigt åklagaren hård kritik för att inte göra tillräckligt för att föra utredningen framåt. Marianne Ny har inte försökt hitta andra sätt att hålla förhör och det stämmer enligt hovrätten inte överens med åklagarens ”skyldighet att, i alla berördas intresse, driva förundersökningen framåt.”

Först fyra månader efter hovrättens kritik, när Högsta domstolen ska ta upp frågan, agerar hon och ber om att få höra Assange i London. Men hon nekar till att det skulle vara en omsvängning bara för att Högsta domstolen skulle godkänna häktningen.

– Nej, vi vände efter att hovrätten kritiserat oss. Det tog vi till oss, och ställda också inför det faktum att preskriptionen närmade sig.

Åklagarens omsvängning får effekt. Häktningen kvarstår eftersom förhör nu är på gång. Det var ett och ett halvt år sedan.

– Man kan konstatera att åklagarna förmådde Högsta domstolens majoritet att upprätthålla det här beslutet, genom att förutskicka att det inom en snar framtid skulle hållas ett förhör. Det har inte hållits något förhör, säger Thomas Olsson.

Misslyckas med begäran

Trots att åklagaren begärde ett förhör med Assange på ambassaden så blev det aldrig av. Åklagaren misslyckas att i tid skicka en korrekt begäran om rättshjälp till Ecuador.

Idag finns det ett avtal mellan Ecuador och Sverige.

– Kommer hon att göra det den här gången, det vet jag inte… Men baserat på erfarenheten från de senaste sex åren är jag extremt skeptisk, säger Julian Assange.

Under tiden utredningen stått still har de misstänkta brotten mot den ena kvinnan hunnit preskriberas, hennes sak kommer inte att prövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julian Assange

Mer i ämnet