Även om de äldre är nöjda så upplever många äldre i Halmstad ensamhet. Foto: SVT

Äldre har fler anhöriga i dag

Publicerad

Uppfattningen att äldre under 1880-talet hade fler barn och barnbarn omkring sig som skötte om dem än vad äldre har i dag ifrågasätts av Gerdt Sundström, professor emeritus vid Hälsohögskolan i Jönköping.

Han har forskat om kvinnor under tiden 1750-1890, skriver tidningen Släkthistoria. Resultaten visar att 20 procent av kvinnorna under perioden var barnlösa, att jämföra med 12 procent i dag. Dessutom var barnadödligheten väldigt mycket högre än i dag och studien visar att 56 procent av mödrarna saknade barn eller hade barnen boende i en annan församling när de själva dog.

Sundström anser därför att det inte stämmer att äldre generellt hade mera kontakt med barn och barnbarn, och fick mera hjälp av dem.

– Vi är närmare varandra nu för tiden, och det beror framför allt på minskad dödlighet, att fler helt enkelt har anhöriga och släktingar kvar i liver, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.