Forskare på Göteborgs universitet har i många år undersökt människors levnadsmönster och då också tittat på hur alkoholkonsumtionen förändrats över tid.
Man har tittat på riskdrickandet och ser att på 70-talet var det 0,5 procent av de äldre kvinnorna som hade ett riskdrickandet, jämfört med 10 procent i dag, alltså en ökning med nästan 20 gånger.
– Vi tror att det beror på förändringar i könsroller, att kvinnor blivit mer lika män, så att säga. De dricker mer, är mer framåt och tar för sig mer i dag, säger Ingmar Skoog som är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och föreståndare för centrum för åldrande och hälsa.
– Sedan har attityden kring alkohol förändrats, förr var det kanske mer förbjudet för äldre kvinnor att dricka alkohol, medan det i dag är mer tillåtet, fortsätter han.
40-talisternas vanor kartläggs
På 70-talet undersökte forskarna personer födda 1901 och följde dem sedan upp i åldrarna. Senare har forskningen utökats med personer födda på 20- och 30-talet. Nu har man börjat titta på personer födda 1944.
– Vi vet inte än, men förväntar oss att se en fortsatt ökning av alkoholkonsumtionen i gruppen äldre kvinnor, säger Ingmar Skoog.
De undersökta generationerna har förstås påverkats av olika faktorer. De kvinnor som var gamla på 70-talet hade ju levt med motboken under större delen av sitt liv och då hade kvinnor mycket lägre ranson än män. Dessutom fick gifta kvinnor inte köpa alkohol.
Senare generationer var med om en spritpolitik som förordade ett vindrickande framför sprit.
Ökat resande påverkar drickandet
Men de kvinnor som är över 70 år i dag har troligen också påverkats av ett ökat resande.
– En av de främsta faktorerna är ju att vi har börjat dricka mer kontinentalt, man dricker kanske flera gånger i veckan, man dricker mer vin och man kanske dricker vin mer som en njutning än för att berusa sig, förklarar Ingmar Skoog.
Än vet forskarna inte vad ökningen kan få för konsekvenser. Man vet att kvinnor är mer känsliga för alkohol än män, att äldre personer har också svårare att bryta ner alkohol eftersom de har mindre muskelmassa, så att alkoholen inte späds ut lika mycket i kroppen. Dessutom har äldre personer en känsligare hjärna.
– Rent teoretiskt borde det innebära att man skulle kunna få fler frakturer för att man kanske ramlar omkull om man blir berusad och levern skulle kunna bli påverkad av vanorna, men än vet vi inte. Vi ska framöver fortsätta forska om hur farligt det här ökande drickandet hos äldre människor är, säger Ingmar Skoog.
70 det nya 20
– Lite skämtsamt brukar vi säga att 70 är det nya 20, fortsätter han. Alltså att man vill göra alla de saker man inte har hunnit tidigare i livet. Innan man blir för sjuk och för gammal. Man vill ut och resa och göra en massa andra saker.
– Äldre är också mer vitala i dag, vi brukar säga att en 70-åring är som en 50-åring i dag. Man är då bättre i sin intellektuella förmåga, man har bättre kondition, man behöver mindre hjälp med olika saker och som en del i detta dricker man mer alkohol.
Riskdrickande
Med riskdrickande menar man 100 g alkohol i veckan eller mer. Det motsvarar 100 cl vin eller 30 cl starksprit.
Enligt forskarna ser detta alkoholbruk ut att vara större hos de personer som har högre utbildning och socialgrupp. Det är alltså fler tjänstemän än arbetare som kommer upp i dessa volymer, enligt analysen.
Några skillnader i landet kan man inte utröna av undersökningarna eftersom studien bara är genomförd i Göteborg.
Källa Göteborgs universitet.