Varje år tar Astrid Lindgrens Barnsjukhus (ALB) emot ca 400 barn som bränt sig. Hälften är under två år och de flesta har skållats av hett vatten. Behandlingsmetoden man nu använder togs i bruk för 7 år sedan. Den går ut på att förbanden avger silverjoner i såret som gör att risken för infektioner minskar dramatiskt. Det visar nya siffror från ALB som Rapport har tagit del av.
-Vi hade problem med infektioner, vi fick lägga om i narkos rätt ofta, vi försökte ligga steget före infektionerna med större eller mindre framgång. Vi var också tvungna att transplantera rätt tidigt för att göra det innan såret blev infekterat, säger Ole Strand, som är överläkare på ALB:s brännskadeenhet för barn.
Radikalt kortare vårdtid
Sedan läkarna började använda silverförbanden så har vårdtiden minskats från elva till två dygn. Samtidigt har antibiotika användningen kunnat sänkas med hela två tredjedelar för de svårast skadade patienterna.
Sparar pengar
Förutom att minska barnens lidande har silverbehandlingen lett till att landstinget sparar drygt 40 tusen kronor per inlagd patient. Dessutom har ingen av patienterna drabbats av livshotande infektioner sedan metoden introducerades.
-Vi var mycket förvånade i början när vi såg de första resultaten, som var så revolutionerande mycket bättre än vad vi hade sett tidigare. Nu har vi vant oss. Nu förutsätter vi att det ska vara så här varje gång, säger Ole Strand.
Trodde på hemska ärr
Malin Nordesjös ettårige son Dante brännskadades av hett vatten. Hon är förvånad och glad över hur bra det gått.
-När jag satt i väntrummet medan den första behandlingen gjordes funderade jag om han någonsin skulle kunna få en flickvän efter det här, för den där ärrbildningen under ögat skulle säkert bli fruktansvärd. Men efter bara några dagar såg vi vad som hänt och efter en vecka kunde man nästan inte se att han hade fått brännhet vatten i ansiktet. Det var helt fantastiskt!
-I dag är Dante jättepigg och glad. Skadorna har läkt fantastiskt bra, han har återhämtat sig väldigt fort på två veckor.
Josefin Lennen-Merckx