Försvarets Radioanstalt avslöjar att utländska IT-spioner har gjort förberedelser för att slå ut svensk infrastruktur, som elnät och kommunikationssystem.
Allan Widman, ordförande i riksdagens försvarsutskott och försvarspolitisk talesperson för Liberalerna, menar att det är allvarligt.
– Att främmande makt förbereder sig för att kunna slå ut den svenska energiförsörjningen kan bäst beskrivas som en krigsförberedande åtgärd och det understryker det allvar vi har i den säkerhetspolitiska situationen, säger han i SVT:s Gomorron Sverige.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att krigsförberedelser både har förekommit och förekommer.
– I Säpos senaste årsrapport redovisade man att Ryssland satsar på att genomföra krigsförberedelser i Sverige. Sedan är det ju så att regeringen har gett FRA (Försvarets radioanstalt reds. anm.) direktiv om att samhällsviktiga myndigheter ska få ett stöd för att upprätta varningssystem som kan larma och eftersöka olika typer av attacker.
Ny säkerhetsstrategi
I helgen redovisade regeringen en säkerhetsstrategi och listade åtta ”primära hot” mot Sveriges säkerhet. Hultqvist tror att attacker på cybersidan kommer att bli allt vanligare – och är en del av det spel som pågår under ytan.
– Det här måste man på olika sätt vara oerhört vaksam på, säger han.
Men Allan Widman är inte imponerad av dokumentet.
– Jag skulle inte kalla det här dokumentet för en strategi. Det pekar ut ett antal hot som är välkända sedan länge och i och för sig relevanta, men strategier ska ju berätta hur vi ska lösa problemen, på den punkten är det här dokumentet tämligen fattigt.
Peter Hultqvist menar att regeringen redan jobbar med de här frågorna och att det är ett ”inriktningsdokument”. Allan Widman håller inte med.
– Det är väldigt svårt att se hur det kan vara inriktning när man inte ens prioriterar de olika hoten och berättar i vilken ordning man ska gripa sig an dem och hur man ska finansiera det här arbetet, säger han.
Vill inte delta i budgivning
Samtidigt kräver fem av åtta riksdagspartier mer pengar till försvaret. Hultqvist säger att han är beredd att föra resonemang om hur man ska öka Sveriges militära förmåga, men vill inte delta i någon slags budgivning.
– Att öka militär förmåga tar tid, det är en steg för steg-process. Det bästa sättet att åstadkomma en ökning av den militära förmågan är att fullfölja det försvarsbeslut som är.
Men Widman anser att det inte räcker. Med tanke på det osäkra läget i omvärlden behövs mer pengar till bland annat vapen, lastbilar och ammunition. Försvarsbudgeten måste upp till 2 procent av BNP, menar han.
– I denna väldigt osäkra tid måste Sverige ta höjd också för de sämsta händelseutvecklingarna, det innebär att vi behöver skjuta till pengar före 2020.