Enköpings lasarett är en av de verksamheter som inte kommer förnya sin hbtqi-certifiering. Foto: Fredrik Sandberg/Stina Stjernkvist/TT

En tredjedel hbtqi-certifierade verksamheter förnyar inte certifikatet

Uppdaterad
Publicerad

Färre verksamheter hör av sig till RFSL för en hbtqi-certifiering nu jämfört med tidigare. Samtidigt avstår en tredjedel från att förnya sina certifikat i år, enligt organisationen.

I dag är omkring 500 verksamheter i Sverige, offentliga och privata, certifierade av RFSL. Var tredje år ska certifikatet förnyas, något cirka en femtedel av verksamheterna måste göra i år. Ungefär en tredjedel har beslutat sig för att avstå, enligt RFSL.

– Utbildningssektorn upplever problem i pandemin och det gör även vi, säger Pär Viktorsson Harrby, verksamhetschef på RFSL.

– Vi är oroliga för att färre kommer att prioritera att ta in hbtqi-certifiering. Vi har sett en nedgång bland dem som anlitar oss i år jämfört med tidigare.

”Kostar ju en del”

Lasarettet i Enköping är en av RFSL:s kunder som inte ska förnya sitt certifikat när det går ut 2021. I stället ska man övergå till regionens eget utbildningsprogram, något en rad kommuner och andra regioner också har tagit fram.

– Vi landade i att det blev både ekonomiskt och kvalitetsmässigt bättre att anställa en person som skulle jobba med utbildning i likabehandling, säger Mikael Landsten, HR-controller på Region Uppsala, som arbetat med att ta fram programmet.

– Vi ville ha ett bredare perspektiv på alla diskrimineringsgrunder. Ekonomiskt går det nog på ett ut, men det beror på hur många diplomeringar man vill göra. RFSL:s certifiering kostar ju en del.

BUP: Har valt bort

På barnpsykiatrin i Örebro utbildar man redan personalen kring hbtqi i egen regi, då man anser att priset för en certifiering är för högt. Vid sidan av håller de enstaka utbildningsdagar med RFSL.

– Det här är en viktig fråga. Vi vet att hbtq-personer beskrivit att man inte alltid får ett bra bemötande av hälsosjukvården, säger Ylva Rosen, verksamhetschef på BUP i Örebro.

– Vi räknade på det. Om 180 personer ska certifieras hos oss så kostar det omkring 350 000 kronor, vilket är nästan hela vår utbildningsbudget. Det blir väldigt dyrt.

”Har förståelse”

Att flera väljer egna lösningar är Pär Viktorsson Harrby på RFSL bekant med.

– Vi tycker det är jättebra att så många som möjligt får ta del av kunskap kring hbtqi-frågor. Jag har förståelse för att man hittar olika lösningar och att uppdragsgivare måste prioritera.

Har ni övervägt att sänka priset?

– Vi vill inte sänka på kraven. Det är en balansgång när vi ska svara mot våra medlemmar. Vi anser att det är viktigt att ha en gedigen process. Däremot försöker vi erbjuda så många alternativ vi kan.

Fakta: hbtqi-certifikat

RFSL är riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. De grundades 1950, har 7 000 medlemmar och 36 avdelningar över landet.

Hbtqi ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

RFSL erbjuder en utbildning i arbetsmiljö och bemötande ur ett hbtqi-perspektiv. Efter genomförd utbildning får kunden ett hbtqi-certifikat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.