”Även om lagen kräver att vi ska genomföra de här kontrollerna så måste vi se till att anpassa det efter våra resurser”, säger Patrik Engström, chef för Gränspolisen. Foto: SVT

Allt fler asylsökande som får nej vägrar att resa hem

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 17.000 utvisningsärenden ligger på hög hos polisen. Men trots att regeringen blivit allt tydligare med att de som fått avslag på sina asylansökningar ska lämna Sverige, ökar antalet personer som blir kvar i landet. Polisens förklaring är att man inte kan prioritera detta mitt under pågående flyktingkris.

Ingen vet exakt hur många som lever i Sverige utan att ha rätt att vistas här. Men sedan 2011 har 54.000 personer vägrat lämna Sverige efter att ha fått nej på sin asylansökan. Det är dock oklart hur många av dem som i dagsläget har utvisats eller senare lämnat landet självmant.

Enligt uppgifter till SVT:s Agenda har polisen just nu närmare 17.000 utvisningsärenden på sitt bord, varav 10.000 personer är efterlysta. Den siffran har ökat med över 1.000 personer sedan i fjol. Och enligt siffror från Migrationsverket har andelen personer som självmant återvänder till sina hemländer efter avslag på asylansökan minskat flera år i rad.

Agenda

– Om man tittar på hur många som självmant återvänder efter fattat beslut så har den siffran minskat genom åren. Man kan inte dra slutsatser genom att bara titta på enskilda år. Men över tid kan man se en trend. Och trenden är att färre återvänder självmant, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Regeringen allt tydligare

Regeringen har den senaste tiden allt oftare poängterat att de asylsökande som fått nej på sina ansökningar ska utvisas. Statsminister Stefan Löfven (S) har i tal sagt att det måste råda ”ordning och reda i det svenska flyktingmottagandet”.

– En del får ja. De får vara kvar. Andra får nej och de får åka tillbaka, sade Stefan Löfven i en intervju i SVT:s Aktuellt nyligen.

Också migrationsminister Morgan Johansson (S) har på senare tid tryckt på att det är viktigt att de som fått avslag reser hem. Han ser också allvarligt på att allt färre med avvisningsbeslut väljer att göra det.

– De som fått avvisningsbeslut måste lämna landet. Annars får vi ett kraftigt ifrågasättande av hela migrationspolitiken, sade han tidigare i veckan till TT.

Högre krav på Migrationsverket

Johansson menar också att det finns en risk att Sverige får en växande grupp som lever i en gråzon. Lösningen, menar han, är hårdare kontroll av och sanktioner mot arbetsgivare som utnyttjar papperslösa. En utredning ska ta fram förslag på åtgärder. Dessutom har regeringen ställt krav på Migrationsverket att vara mer effektiva när det gäller att få människor att återvända.

Polisen prioriterar inte

Att hitta personer som befinner sig i Sverige utan uppehållstillstånd är polisens ansvar. Men i ett läge där tusentals asylsökande kommer till Sverige varje vecka räcker inte personalen till, menar polisen

– Även om lagen kräver att vi ska genomföra de här kontrollerna så måste vi se till att anpassa det efter våra resurser. Och just nu går det åt väldigt mycket resurser till ordning och säkerhet vid gränsövergångsställen och på centralstationer.

Ni kan alltså inte göra så många kontroller på om folk har rätt att vara här eftersom er energi går åt till annat?

– Precis. Energin går åt till annat, säger Patrik Engström, chef för Gränspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet