I ett tält i Almedalen har hundratals svenskar låtit Nätverket mot cancer skanna deras ansikten, för att se hur mycket skador man dragit på sig i solen. Lite nervös går jag in i mörkerrummet och fotograferar mig.
Efteråt får jag träffa Ingrid Synnerstad, docent i hudsjukdomar, som analyserar min bild. Och jag kan pusta ut, åtminstone tillfälligt.
– När man tittar på din uv-bild verkar du ha klarat dig bra och solat förståndigt. Det man letar efter är den ojämna pigmenteringen, att huden inte har klarat att svara upp när den har bestrålats, säger hon.
Solskador syns på uv-bilden
Om man har solat mer än huden tål så ser man att huden är fräkning på uv-bilden – trots att man inte ser några fräknar alls på en vanlig bild. Det betyder att man har skadat sin hud genom att sola.
– Den typiske svensken är ljushyllt person men blå ögon och blont eller mellanblont hår. Väldigt många av dem har en solpåverkad hud som inte har kunnat pigmentera upp i förhållande till den mängd ljus den har fått, säger Ingrid Synnerstad.
Vet om att de solar för mycket
De flesta som Ingrid Synnerstad träffar vet om att de har solat för mycket.
– Folk vet om att de har ett riskbeteende. Men det är så svårt att låta bli, det är så skönt. Och sedan finns också idealet, att det är vackert att vara brun. Om vi kunde ändra på det idealet så vore det väldigt bra, då skulle vi vara mer måna om att skydda oss också.
Hudcancer ökar stadigt
Det senaste decenniet har antalet fall av den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom, ökat med fem procent varje år. Antalet hudcancerfall har gått upp stadigt sedan cancerregistret startade 1960.
– Vi har solvanor som inte är hälsosamma. Vi kryper ut ur våra kontor på vårkanten och lapar sol, vi älskar solen. Med det klimat vi har här i Norden blir vi väldigt måna om att ta vara på solen. Och vi chockar ofta huden med en alltför kraftig solbestrålning i början av våren, säger Ingrid Synnerstad.
Tonåringar bränner sig
Svenskarna är bland de som solar mest i Europa, enligt Nätverket mot cancer. De senaste åren har svenskarna blivit bättre på att skydda sina barn, med uv-dräkter och solskyddskrämer med hög solskyddsfaktor. Men när småbarnen växer upp och blir tonåringar förändras deras beteende och de börjar sola, som sina föräldrar.
– Vi ser att tonåringarna är jättebrända, och tycker att det är helt naturligt. Vi använder fortfarande solarium, trots att vi vet att det är en åttafaldig ökning av risken att drabbas av malignt melanom om man solar mer än tio gånger per år, och det är inte ens en gång i månaden, säger Ingrid Synnerstad.
Så ska du skydda dig
Allra flest fall av hudcancer i Sverige finns i Kalmar län, Halland och Västra Götaland. Ingrid Synnerstad hoppas att svenskarnas beteende ska förändras.
”Det är viktigt att redan från början lära sig att det är viktigt att skydda sig. Vi hoppas att småbarnen lär sig en livsstil som följer med, säger hon.
Hur ska man skydda sig då?
– Vet man att man ska vara ute mitt på dagen ska man ha en solhatt på sig, man ska ha kläder som täcker och i ansiktet och underarmarna ska man ha solskydd med hög solskyddsfaktor. Sedan ska man i möjligaste mån söka skugga och inte sitta i solen.
Fakta: Riskfaktorer för hudmelanom
Om någon i släkten drabbats av hudcancer ökar det risken för att du ska få det.
Om du har många födelsemärken eller leverfläckar har du också en ökad risk.
Att vara man och över 65 år innebär en förhöjd risk.
Om du har solat solarium före 35 års ålder.
Om du har bränt dig ofta, eller bränt dig mycket som barn.
Om du har lätt att bli röd istället för brun.
Om du har ljus hud eller ljust hår.
Var uppmärksam om en ny prick eller fläck tillkommer, eller en gammal fläck förändras. Låt en läkare kontrollera prickar som avviker eller inte slutar växa.
Vänta inte med att boka läkartid om du upptäckt en misstänkt hudcancer. Tiden kan vara avgörande.
Källa: Nätverket mot cancer