Foto: TT

Allt fler svenskar dör av superbakterierna

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med multiresistenta bakterier växer. På mindre än tio år har antalet smittade mer än trefaldigats i Sverige. Och varje år dör över 400 svenskar, visar nya siffror som SVT Nyheter beställt.

Resistenta bakterier är i dag ett av de allvarligaste hoten mot vår hälsa och mot den moderna sjukvården, det har Världshälsoorganisationen (WHO) slagit fast. Hela vår moderna, avancerade, sjukvård bygger på antibiotika, men nu är denna så avgörande medicin ofta obrukbar.

Även om läget i Sverige är bättre än i många länder så har antalet smittade ökat. Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att antalet trefaldigats på mindre än tio år.

Friktion

– Det är självklart oerhört oroande. Men det är en utveckling som vi har förväntat oss, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Infektioner kan bli dödliga

Många svenskar bär också på superbakterierna utan att veta om det. Bakterierna gör ingen skada så länge man är frisk. Men om man blir sjuk eller har nedsatt immunförsvar kan banala infektioner bli dödliga.

Enligt en uppskattning av WHO avlider tio miljoner människor varje år som en följd av bakterieinfektioner som inte antibiotika tar död på. 25.000 av dem bor i Europa. Drygt 400 av dem är svenskar, visar siffror som SVT beställt från Socialstyrelsens dödsregister.

”Bara en tidsfråga”

Redan nu finns vissa bakterier som absolut ingen antibiotika biter på. Nyligen påträffades en ny typ av multiresistens i Sverige. Genen som ger bakterierna resistens mot kolistin kallas mcr-1. Kolistin är ett antibiotikum som tillhör det sista behandlingsalternativet vid vissa mycket allvarliga infektioner.

– Än så länge så har vi oftast något alternativ som fungerar, ett sistahandsval, som till exempel kolistin. Men det är bara en tidsfråga innan när vi har patienter där inget fungerar, säger Malin Grape, på Folkhälsomyndigheten.

Hon påpekar att antibiotika är avgörande inom sjukvården, inte enbart för att behandla infektioner, det är också en förutsättning för att lyckas med många behandlingar och operationer, till exempel cellgiftsbehandling.

– I dag tar vi också många saker för givet. Att vi ska få en ny höftkula till exempel, det kanske vi inte kan göra i framtiden. Särskilt om patienten bär på resistenta bakterier så kanske man måste överväga om operationen överhuvudtaget kan göras.

Fakta: Antal dödsfall till följd av bakterieinfektion där antibiotika inte hjälpt

2005:

Underliggande dödsorsak

96

Bidragande dödsorsak

196

Totalt: 292

2014:

Underliggande dödsorsak

143

Bidragande dödsorsak

268

Totalt: 411

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet